FOTO: Ilustracija

Analiziran je rizik od izloženosti azot-dioksidu, otrovnom plinu, jednom od ispušnih plinova automobila i izloženosti sitnim česticama koje mogu uključivati dim, prašinu i pepeo. Studija je objavljena u stručnom časopisu The Lancet Planetary Health, piše Reuters.

Kreiran je internetski alat koji omogućuje stanovnicima da vide rang listu svojih gradova zajedno s podacima koji uspoređuju njihov kvalitet zraka s onom u drugim urbanim sredinama.

Mark Nieuwenhuijse, naučnik Instituta za globalno zdravlje, kazao je da su gradovi žarišta onečišćenja zraka.

“Internetska stranica za poređenje podataka o onečišćenju zraka pomoći će u podizanju svijesti o ovom problemu”, kazao je.

Kada bi gradovi smanjili onečišćenje na razine koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) približno 51.000 prijevremenih smrti moglo bi biti spriječeno.

Madrid je na vrhu po onešićenju zraka, do 7 posto prirodnih smrti uzrokovano je zagađenim zrakom, potom slijede Antwerp, Torino, Pariz i Milano.

Onečišćenje zraka odgovorno je za oko sedam miliona preranih smrti širom svijeta svake godine, pokazuju podaci Ujedinjenih naroda koji su pozvali da se taj rizik tretira kao pitanje ljudskih prava.

Matt Whitney iz Clean Air Funda tvrdi da studija ističe skriveni učinak zagađenja zraka.

“Malo ljudi je svjesno utjecaja zagađenog zraka na zdravlje. Pozivam gradske vlasti da poduzmu akciju, uključujući smanjenje korištenja fosilnih goriva, ohrabrivanje održivog prevoza i investiranje u zelene površine”, zaključio je.