Navedene aktivnosti se provode pod nadzorom Tužilaštva BiH, a po naredbama Suda BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičene osobe, državljani BiH, kao članovi organizirane
skupine, počinile krivično djelo “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela”, a u vezi s krivičnim djelima “Krijumčarenje ljudi” i “Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”.Osobe se sumnjiče da su organizirano iz Srbije u BiH krijumčarili nelegalne migrante afroazijskog porijekla, s namjerom da migranti budu dalje prokrijumčareni prema državama Evropske unije te
organizirano krijumčarili živu stoku i tekstilne robe.

Provođenjem mjera i radnji, policijski službenici Granične policije BiH su utvrdili da postoje osnove sumnje da su članovi organizirane kriminalne skupine prokrijumčarili više od 100 migranata, veći broj žive stoke i veću količinu tekstilne robe, čime bi pribavili veću protupravnu imovinsku korist, nanoseći štetu budžetu BiH.

Tokom pretresa su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku te novac koji potječe iz obavljanja krivičnih djela.

Uz predmet koji mogu poslužiti kao dokaz, pronađeni su i drugi predmeti koji upućuju na obavljanje drugog krivičnog djela, tokom čega je privremeno oduzet jedan pištolj. Određeni broj osoba je lišen slobode, među kojima je i jedan policijski službenik Granične policije BiH, raspoređen u Jedinici granične policije Zvornik, na radnom mjestu vođe sektora.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić istaknuo je da se pripadnici GPBiH ustrajno i uspješno bore protiv svih oblika kriminala.

“Uz intenzivnu borbu protiv nezakonitih migracija, sve vrijeme provodimo aktivnosti sprečavanja prekograničnog kriminala, s posebnim naglaskom na borbu protiv zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi. Ustrajni smo u tome da pokažemo našu opredijeljenost u borbi protiv svakog oblika kriminala i nezakonitog ponašanja, između ostalog, i u vlastitim redovima. Ovom uspješnom operativnom akcijom još jedanput smo pokazali da Granična policija raspolaže značajnim brojem profesionalaca i policijskih službenika koji su spremni ispuniti najsloženije zadatke, a oni koji svojim neprofesionalnim i nezakonitim ponašanjem čine krivična djela, a i narušavaju ugled Granične policije BiH, snosit će odgovornost i protiv njih će biti poduzete sve moguće mjere i sankcije, kao što je učinjeno i navedenom akcijom”, kazao je Galić.