FOTO: Rok Snežič

Snežič je za Capital potvrdio da je samovoljno izašao iz BiH te da su ga službenici na graničnom prijelazu u Bosanskoj Gradišci upoznali da mu je zabranjen ulazak u BiH te da više ne pokušava doći.

“Nadam se da će mi to biti pismeno obrazloženo. Ne shvatam kako se nekome može zabraniti ulaz ako se protiv njega ne vodi krivični postupak niti je predmet istrage u BiH”, kazao je Snežić.

Samovoljnim izlaskom Snežič je izbjegao da ga deportuje Služba za poslove sa strancima BiH koja je danas obaviještena da mu je zabranjen ulazak i boravak na teritoriji BiH.

Jedan od razloga zbog kojih se našao pod sankcijama je i to što je javno zagovarao i savjetovao državljane Slovenije da preduzeća otvaraju u RS-u kako bi izbjegli plaćanje visokih poreza u svojoj zemlji.

Tvrdio je kako je riječ o “poreskoj optimizaciji”, a ne o bilo kakvoj poreskoj utaji, ali službe u BiH očigledno ne dijele isto mišljenje kao on.

On je bio samo jedan od onih koji se bavio ovim poslovima, a šta je istina u cijelom slučaju trebalo bi otkriti Okružno javnog tužilaštvo (OJT) u Banjoj Luci koje već duže provodi istragu po pitanju fantomskih preduzeća.

Slovenska javnost je Snežiča upoznala tokom afere u vezi s kontroverznim zajmom stranci SDS, koji je stranka Janeza Janše dobila preko Prijedorčanke Dijane Đuđić.

Zbog sumnjivih transakcija Mariborčanin je bio pod lupom istražnih organa i u BiH i u Sloveniji. Prije nekog vremena u razgovoru s bosanskim novinarima predstavio se kao doktor poreznog prava i prijatelj trenutnog slovenskog premijera.

Potvrdio je da je preko svojih kompanija intervenirao u brojnim slučajevima kada su slovenski državljani svoj novac htjeli zadržati preko Banje Luke, piše 24ur.