FOTO: Ravnogorski četnici ispred Suda BiH

Optuženi pripadnici Ravnogorskog pokreta nakon današnjeg izjašnjavanja o krivici povodom raspirivanja nacionalne mržnje u Višegradu 2019. godine izjasnili su se da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.

Nakon okončanog uvodnog dijela postupka prisutnima se obratio advokat Dušana Sladojevića i ostalih pripadnika Ravnogorskog pokreta koji su optuženi po ovim tačkama optužnice.”Svi su se izjasnili da nisu krivi. Skup je bio prijavljen, udruženje je registrovano uredno i ono je radilo u skladu s ciljevima koji su registrovani u statutu”, kratko je za medije rekao advokat Zoran Perić.

S druge strane, prisutnima se obratila i Bakira Hasečić predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” te je naglasila kako su scene kojima je prisustvovala u Višegradu 2019. godine užasne.

“To se dešava godinama. Bilo je i gorih situacija ali to niko nije spriječio. Te godine sam se slučajno zadesila u Višegradu ne znajući šta se dešava. Naišla sam na grupu civila u uniformama. Ono što sam mogla da vidim je katastrofalno. Ono sam preživjela u Višegradu 1992. godine”, rekla je Hasečić novinarima.

Osim toga, Hasečić je naglasila kako se nada da će Sud BiH spriječiti djelovanje ovakvih organizacija.

“U 21. stoljeću pozivati na klanje i ubijanje, to može nenormalan čovjek, a kako vidimo to rade ovakve organizacije. Bit ću svjedok u ovom predmetu i nadam se da će Sud Bosne i Hercegovine spriječiti ovakvo djelovanje i svima onima koji ugrožavaju sigurnost građana BiH i da će ovo biti opomena da se nikada više ne ponovi”, naglasila je Hasečić.

Podsjetimo, Sud BiH potvrdio je u januaru optužnicu Tužilaštva BiH protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Riste Lečića koji se terete za izazivanje i raspirivanje nacionalne i vjerske mržnje u Višegradu 2019. godine.

Optuženi su 10. marta 2019. učestvovali u okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”.

“Optuženi se terete da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsjednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske i optuženi Aleksić učestvovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i imali govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Risto Lečić tada je uz gusle pjevao “Bit će opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina”.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima iz članka 145. Krivičnog zakona BiH.

Podizanje optužnice kod Višegrađana je probudilo nadu da je ovo početak kraja Ravnogorskog pokreta i torture nad građanima ovog grada.