FOTO: Privredna komora Tuzla

Mjera zabrane rada ugostiteljskih objekata u Tuzlanskom kantonu poslije 20 sati naišla je na brojne reakcije, pa i Kantonalne privredne komore u Tuzli, koja je pozvala nadležne da još jednom preispitaju novu odluku.

Iz Privredne komore Tuzlanskog kantona smatraju da će pooštravanje mjera dodatno opteretiti djelatnost ugostiteljstva koja je jedna od najteže pogođenih pandemijom koronavirusa, opasno ugroziti egzistenciju 20.000 radnika, njihovih porodica, utjecati na opstanak brojnih ugostiteljskih objekata i generalno dodatno usporiti oporavak poljuljane privrede na području kantona.

“Pozivamo nadležne da vrate na snagu prethodnu odluku koja propisuje vraćanje radnog vremena regulisanog zakonom – do 23 sata. Također, pozivamo sve ugostitelje da se strogo pridržavaju svih ranije propisanih epidemioloških mjera (distanca, dezinfekcija, propisani broj ljudi za određenu kvadraturu objekta, radno vrijeme…), a organe inspekcijskih službi da pojačuju kontrolu svih ugostiteljskih objekata na području Tuzlanskog kantona”, navode iz komore.

Naglašavaju da samo zajedničkim naporima i djelovanjem mogu doprinijeti sprečavanju katastrofalnih posljedica pandemije i samo uvažavanjem, podržavanjem i zajedničkim djelovanjem privrednika i Vlade TK, mogu očuvati privredu Tuzlanskog kantona.

S druge strane, iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK su izričiti da je donesena mjera opravdana, shodno povećanju broja novoinficiranih koronavirusom, ali i hospitaliziranih u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Iz štaba za borbu protiv pandemije su naveli i da su mladi detektirani kao najveći prijenosnici virusa, a poznato je da se upravo oni najviše okupljaju u ugostiteljskim objektima, stvarajući rizik od daljnjeg prodora infekcije među populacijom.

Vrijedi kazati da su tuzlanski ugostitelji za sutra najavili mirni protest ispred sjedištva Vlade Tuzlanskog kantona.