FOTO: David Pettigrew

Održana je Redovna sesija Kruga 99 na kojoj je tematiziran utjecaj presude Mladiću na mogućnost stvaranja građanskog društva u BiH. Uvodničar je bio David Pettigrew profesor filozofije i studija holokausta i genocida.

Na početku izlaganja je istakao da je nakon presude Mladiću za genocid i druge ratne zločine potrebno da se Republika Srpska suoči s njegovim nasljeđem.

“Mladićevi ratni zločini osigurali su teritorij Republici Srpskoj, što je prepoznato i ozakonjeno Daytonskim sporazumom, priznanje koje je bilo ništa manje nego nagrada za uspješan genocid. Žalbeno vijeće nije uspjelo osuditi Mladića za genocid u drugim općinama, što je bila izdaja žrtava i pravde. No, njegovo toksično nasljeđe ipak traje, ne samo na transparentima, muralima i počasnim i pločama kojima se slavi, već i kroz postojanje same Republike Srpske koja, zasada, nastavlja političkim sredstvima genocidni rat s ciljem postizanja etničke homogenosti i potkopavanja suvereniteta Bosne – stvaranjem krize za krizom”, rekao je Pettigrew.

On smatra da ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov nije slučajnu izabrao novembar 2020. godine za posjetu Bosni i Hercegovini, jer je tad Joe Biden pobijedio na izborima u SAD-u.

“Lavrov je upozorio na ozbiljne posljedice svakog pokušaja promjene Daytonskog sporazuma. Posjeta Lavrova započela je simboličnom uvredom bosanskog suvereniteta, budući da se njegov susret sa Miloradom Dodikom nije dogodio u glavnom gradu Sarajevu, već u Istočnom Sarajevu, a pri tome nije bilo istaknute zastave države BiH. Dolazak Sergeja Lavrova signalizirao je podršku Ruske Federacije destabilizirajućim prijetnjama odcjepljenjem i protivljenju EU i NATO-u”, naglasio je Pettigrew.

U kontekstu ikone koju je Dodik tom prilikom poklonio Lavrovu, Pettigrew je rekao da je ona izraz zahvalnosti za podršku Rusije Republici Srpskoj, naročito podrška u Vijeću sigurnosti UN-a, kada je Rusija uložila veto na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici 2015. godine.

“Ikona također pokazuje “bratske veze” boraca iz redova bosanskih Srba koji su se pridružili borcima koje podržavaju Rusi, u ratu u Donbasu, na istoku Ukrajine. Stoga ukrajinska ikona poklonjena ruskom ministru vanjskih poslova, posebno zbog činjenice što je iz Donbasa, sugerira da Republika Srpska može biti, za Rusku Federaciju, još jedna crta fronta u otporu EU, NATO-u i Zapadu. Drugim riječima, ikona sugerira da, za Rusiju, Republika Srpska u praktičnom smislu, može biti drugi Donbas”.

Osim toga, on je rekao da je podrška HDZ-u u smislu promjene Izbornog zakona imalo i ima za cilj jačanje političke autonomije, što će dodatno učvrstiti etničke podjele.

“Podržavajući nacionaliste u Bosni i Hercegovini, Ruska Federacija napreduje u svom, loše prikrivenom, preporodu ruskog imperijalizma u regiji. Ruska Federacija čak je inzistirala na tome da bi pristupanje NATO-u doživjela kao neprijateljski čin koji bi zahtijevao reakciju”, rekao je Pettigrew.

Dodao je da podrška Dejtonu od strane Rusije ima za cilj da BiH ostane na mrtvoj tački negrađanskog ustroja, gdje će prava konstitutivnih naroda zauvijek ostati iznad prava svih građana.

“Ne samo da je kočila sposobnost BiH da odgovori na trenutnu građansku krizu, već i da odgovori na trenutnu krizu javnog zdravstva. U tom smislu, Ruska Federacija i njezini saveznici postali su egzistencijalna prijetnja Bosni. Takvo je otrovno nasljeđe Ratka Mladića. SAD i EU trebaju ubrzati ulazak Bosne u EU i članstvo u NATO-u. S obzirom na činjenicu da je Bosna bila žrtva internacionalne agresije iz Hrvatske i Srbije, a posljedično je pretrpjela ratne zločine, uključujući genocid, članstvo u EU i NATO-u trebalo bi promatrati kao stvar restorativne pravde”, zaključuje Pettigrew.