FOTO: Raniji protest ugostitelja, Tuzla

Grupa od okvirno 300 ugostiteljskih radnika danas se okupila na protestu u neposrednoj blizini zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog naredbe po kojoj im je nakon 20 sati zabranjen rad.

Naime, Krizni štab Ministarstva zdravstva TK, opravdavajući se pogoršanom epidemiološkom situacijom, od jučer nametnuo zabranu rada ugostiteljskih objekata iza 20 sati.

Ugostitelji ovakav potez nadležnih navode diskriminatornim, s obzirom na to da se mjera odnosi samo na njihovu oblast.

Kako su kazali, dok se na drugim mjestima okuplja po nekoliko stotina ljudi, njima se uskraćuje pravo na nesmetan rad.

Naglašavaju da je opstanak njihovih kafića i restorana sada u potpunosti ugrožen, zbog čega traže ukidanje spomenute mjere.

Također, oni su danas naveli i da nadležni u potpunosti nisu ispoštovali obećanu pomoć iz perioda lockdowna kada im je bio zabranjen rad.

Inače, u Tuzli je egzistencionalno na rad ugostiteljski objekata naslonjeno okvirno 20.000 osoba koji danas od nadležnih očekuju ukidanje odluke koja je od jučer na snazi.

Trenutno je u toku sastanak predstavnika Kantonalne vlade i ugostitelja.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je mjere zabrana propisane od strane kriznih štabova, a koje provode organi vlasti proglasio neustavnim. Napomenimo i to da ostatak građana nije izašao da podrži proteste.