FOTO: Ilinčica

Iako je pandemija koronavirusa još uvijek prisutna, za razliku od lani Tuzlaci su ovog 1. maja znatno opušteniji. Izletnici pohode Ilinčicom, roštilji su pripremljeni, a atmosfera je opuštena i u centru grada.

Međunarodni praznik rada ove godine u Tuzli karakteriše šarolika atmosfera. Poznato izletište Ilinčica koje se nalazi na jednom od gradskih uzvišenja ove godine ispunili su izletnici, ljubitelji prirode, šetači, trkači rekreativci, ali i oni građani koji više preferiraju roštilj.

Na jednom od ilinačkih predjela zatekli smo Eldara Brigića koji skupa sa porodicom i prijateljima obilježava 1.maj. Kako nam kaže, za razliku od prethodne godine, sada je atmosfera nešto opuštenija.

“U jeku pandemije prošlog maja, uz znatno restriktivnije mjere i strah od zaraze koronom, odlučili smo ostati u kući. Međutim, sada u ovom ‘novom normalnom’ vremenu došli smo na Ilinčicu. Na otvorenom smo, tako da i dalje poštujemo mjere. Vrijeme je da se malo opustimo i zaboravimo na sve probleme koji nas svakodnevno pritišću. Roštilj, zabava i malo šale je ono što nam sada treba”, ističe Brigić.

Nakon Ilinčice ekipa portala Klix.ba odlučila se prošetati tuzlanskim, suncem okupanim, gradskim ulicama, a u samom centru grada zatekli smo brojne građane koji ovu subotu provode na onaj način koji njima najviše odgovara.

Dok su neki odlučili trenutke provesti u centralnom gradskom parku, drugi su se opredijelili za vožnju biciklom ili samo šetnju srcem grada, razgledajući izloge butika i ostalih prodavnica koje danas nisu otvorene.

Oni koji su više za ispijanje nekog od pića u ljetnim baštama ugostiteljskih objekata i za to su imali priliku. Iako je 1. maj zvanično neradni dan, vlasnici nekolicine kafića i restorana ipak su se odlučili za rad.

S druge strane, ove godine tradicionalnih protesta u organizaciji Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona, nije bilo.

Nadležni su posebno na Međunarodni praznik rada građane pozvali na poštivanje svih mjera koje su i dalje na snazi, jer, kako su poručili, pandemija je i dalje prisutna, a broj inficiranih koronavirusom kontinuirano raste.

Iz policije su također najavili pojačane aktivnosti na terenu u cilju očuvanja stabilnog javnog reda i mira, sigurnosti u saobraćaju i zdravlja građana, s obzirom na aktuelnu pandemiju i obavezu poštivanja epidemioloških mjera, naloženih od Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK.

“S tim u vezi, biće pojačano prisustvo službenika policije na lokacijama gdje građani tradicionalno vrše proslave spomenutog praznika, pojačani obilasci naseljenih mjesta s ciljem prevencije imovinskih delikata, kao i pojačana kontrola u pogledu poštivanja naloženih higijensko-epidemioloških mjera, a sve u cilju zaštite lične i imovinske sigurnosti i zdravlja građana”, naveli su iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Veoma savjesni trebaju biti i učesnici u saobraćaju, a iz za njih će također biti pojačane kontrole. Aktivnosti će prije svega biti usmjerene na radnje u saobraćaju kojima se najčešće uzrokuju saobraćajne nezgode kao što su nedozvoljena brzina, vožnja pod utjecajem alkohola, korištenje mobitela prilikom upravljanja motornim vozilima, odnosno na opće poštivanje saobraćajnih propisa.