FOTO: NS RS

Nakon nedavnog usvajanja seta zaključaka u Narodnoj skupštini RS-a kojima je osporena opravdanost i legalnost djelovanja visokih predstavnika, opozicija unutar Republike Srpske, je jasnije nego ikad obrazložila svoj stav protivljenju politici Milorada Dodika.

Opoziciju predvođenu PDP-om i SDS-om, Dodikovi zaključci nisu previše dojmili, te su skupštinu napustili prije glasanja. Po njihovom shvatanju predsjednik SNSD-a degradirao je najviše zakonodavno tijelo RS-a. Činjenica je da je mnogo zaključaka usvojeno zadnjih godina, a skoro ništa nije provedeno, te skupština postaje igračka u Dodikovim rukama.

Sve to dalo je prostor liderima opozicije Branislavu Borenoviću, Mirku Šaroviću, Nenadu Nešiću ali i drugim opozicionarima da komotnije nastupaju u odgovoru na Dodikove političke igre i optužbe o “izdaji”.

“Imate jednu apsurdnu situaciju, saziva se sjednica, da se riješi pitanje Visokog predstavnika, u suštini vi sa tim pravite dodatni problem i na neki način čuvate Visokog predstavnika i održavate ga na toj političkoj površini u Bosni i Hercegovini. Pravite jednu medvjeđu uslugu RS-u, generalno i Bosni i Hercegovini”, rekao je u sinoćnjem intervjuu za BN televiziju Branislav Borenović povodom dešavanja u NRSR.

Osim toga naglasio je da treba raditi na dogovoru o ispunjenu uslova 5+2, koje je donijelo Vijeće za implementaciju mira, a ne sve suprotno od toga, i time odgađati zatvaranje OHR-a.

Bez obzira na identična stajališta opozicije i pozicije o pitanju opstanka Republike Srpske, vidljivo je, da trenutno postoje suprostavljene vizije šta bi to bio nacionalni interes srpskog naroda u BiH, i u kojem smjeru se kretati. U tom smislu izlaganje Nebojše Vukanovića bilo je jako zanimljivo, i pokazuje to suštinsko razlikovanje i razloge zašto je opozicija, dijelimično, odbila glasati.

“Koliko puta ću ponoviti da su Srbi dobili rješenje nacionalnog pitanja u Dejtonu. Samo suicidni ludak može s time da se igra. Imamo pravo veta u čitavoj Bosni i Hercegovini, a imamo neprikosnovenu vlast na pola teritorije. Zašto pričamo o secesionizmu kad znamo da nas ne bi ni Srbija priznala…Ovo su opasne stvari,” rekao je tokom izlaganja u NSRS-a, opozicionar Nebojša Vukanović, u kontekstu predloženih zaključaka skupštine.

Da se na političkoj sceni kristalizuju dvije različite vizije srpske politike, jasno je iz gore navedenih izlaganja, te se u tom smislu dešavanja unutar NSRS-a, ne mogu svesti samo na dnevnu politiku, i potrebu Dodika da politički preživi.S jedne strane je SNSD koji “zateže” odnose do granice pucanja, misleći da će apatija međunarodne zajednice vječno trajat, a oni od Republike Srpske napraviti jedino funkcionalno političko tijelo u BiH, koje će dugoročno u drugačijim međunarodnim okolnostima dobiti nezavisnost, a s druge strane stoji opozicija, koja u Dodiku vidi običnog kockara koji “zajednički kapital”, bez ikakvog dogovora, ulaže na sve ili ništa.