“Čini se da je, nakon ovoga i nakon tzv. afere ‘potkivanje’, teško, štaviše gotovo nemoguće obnoviti integritet predsjednika VSTV-a. Razgovori poput onog koji se čuje na snimku istinski demoraliziraju i djeluju demotivirajuće za cjelokupno pravosuđe, a ono je temelj svake države i svakog društva.

Dovode u pitanje kredibilitet institucija i rad svih poštenih i predanih profesionalaca u pravosudnim institucijama BiH na svim nivoima, uključujući i one članove VSTV-a koji žele raditi u službi ove institucije”, navodi glasnogovornik OHR-a Mario Brkić.

Prema njegovim riječima, kako bi se vratio integritet ovoj istaknutoj pravosudnoj funkciji, Tegeltija treba pokazati profesionalnu i ličnu čestitost i uraditi ono što se očekuje nakon kontinuirano neadekvatnog obavljanja svojih dužnosti. To bi također pomoglo da se popravi imidž VSTV-a koji je dodatno narušen ovim aktivnostima.

“VSTV zaslužuje drugačijeg, profesionalnog predsjednika”, poručuju iz OHR-a.

Nakon afere potkivanje i snimka na kojem se čuje razgovor Nermina Aleševića i Milana Tegeltije o sudskom predmetu koji bi trebalo da mu bude sređen za određeni novac, pojavio se još jedan snimak, ovaj put navodnog namještanja pozicije sestri bliske saradnice i koelgice u vijeću.