FOTO: Ilustracija

Većina respiratora koje je prošle godine iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina” konačno je dobila odobrenje za upotrebu i mogu se koristiti u medicinskim ustanovama u našoj zemlji.

Ovo je za Klix.ba potvrdio v. d. direktora Federalne uprave civilne zaštite Enes Memić.

Ovi respiratori ranije su podijeljeni zdravstvenim ustanovama širom Federacije, ali se nisu smjeli koristiti prije nego što budu verificirani. Ta prepreka konačno je uklonjena.

“Izvršena je verifikacija većine tih uređaja i oni su sada na raspolaganju medicinskim ustanovama koje ih mogu koristiti. Ostalo je još nekih pet ili šest uređaja da se verificira”, rekao nam je Memić.

Verifikaciju je izvršila firma Verlab koja je posao dobila na tenderu koji je proveo FUCZ.

Memić nam nije mogao kazati da li je neki od uređaja već u konkretnoj upotrebi, odnosno da li je neki pacijent priključen na njega.

Sama upotreba sada je na medicinskim ustanovama.

Klix.ba saznaje iz pojedinih zdravstvenih ustanova da ovi respiratori, kako se to ranije i govorilo, nisu namijenjeni za korištenje na intenzivnoj njezi, već je riječ o transportnim uređajima.

Za tretman oboljelih od koronavirusa potrebni su respiratori za intenzivnu njegu.

Podsjetimo, u međuvremenu je na Sudu BiH počelo suđenje zbog sumnje da je prilikom uvoza ovih respiratora prekršen zakon.

Svi optuženi u predmetu “Respiratori” – Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić, Jelka Milićević, kao i pravni subjekt “Srebrena malina” 29. januara ove godine izjasnili su se da nisu krivi.