FOTO: Ilustracija

Vlada FBiH zadužila je Upravu Rudnika mrkog uglja Banovići da preduzme aktivnosti na gašenju požara koji je izbio u nedjelju i jami Omazići. Vlada je zatražila i tačne informacije o uzrocima požara, razmjerama štete i pokretanju proizvodnje.

Vezano za ovaj požar, prethodnih dana pojavljivale su se oprečne informacije. O njemu je javnost, dva dana poslije požara izvijestila Eldina Pirić (PDA), tokom sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Uprava je potom demantirala njenu izjavu da je prilikom požara u jami uništena oprema vrijedna nekoliko desetina miliona maraka, da su radnici iz jame poslati kući i da je njihova sudbina neizvijesna.

“Uprava Rudnika mrkog uglja zadužena je da preduzme potrebne aktivnosti na gašenju nastalog požara i stvaranje sigurnih uslova za vršenje uviđaja nadležnih organa na utvrđivanju uzroka nastanka požara i uslova za sigurnu sanaciju rudarskih prostorija, infrastrukture i instalacija”, navedeno je danas iz Vlade, koju je o nastanku požara informiralo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Uprava, kako je saopćeno nakon sjednice Vlade, dužna je i da izvrši privremenu preraspodjelu radnika na poslove u druge organizacione jedinice ili korištenje godišnjeg odmora, te da, putem resornog federalnog ministarstva, izvijesti Vladu o utvrđenim uzrocima požara, razmjerama prouzrokovane štete i pokretanju proizvodnog procesa.