Iz Rudnika uglja Kreka Tuzla obratili su se javnosti povodom posljednjih dešavanja, navodeći razloge zbog koji su 111 radnika poslali na čekanje ili kako je navedeno uputili na prekid rada.

“Uzimajući u obzir da je ovo društvo u prvoj polovini 2021. godine poslovalo negativno u iznosu od cca 13 miliona te da se trenutno suočava s privremenim zastojem u proizvodnji, koji posljedično uzrokuje i pad prihoda, a zbog čega se društvo trenutno nalazi u veoma teškoj ekonomskoj situaciji, v. d. direktora društva i prokurista društva su 12. augusta 2021. godine donijeli Odluku o utvrđivanju liste radnika koji se upućuju na prekid rada”, naveli su.

Predmetnom odlukom prekid rada je predviđen za 111 radnika koji trenutno nisu potrebni za neometan proces rada i poslovanja.

“Napominjemo da nijedan radnik koji se upućuje na prekid rada nije iz proizvodnog procesa ovog društva”, saopćili su oni.

Ranije se javili kako je Općinski sud u Tuzli rudarima Rudnika uglja Kreka zabranio održavanje generalnog štrajka, najavljenog za 16. august ove godine. Sudskim rješenjem rudari nemaju pravo žalbe, a kako upozoravaju, sada su spremni na novu “Husinsku bunu”.