Politički komentar:

Pandemija je donijela neke nove norme ponašanja, kao što je npr. predizborna kampanja koja pretežno ide preko društvenih mreža. Obzirom da se političke stranke finansiraju iz budžeta (dakle, iz džepa građana), lako je zagrabiti para i za politička oglašavanja preko društvenih mreža. Naravno, oni najduže na vlasti imaju i najbolju “finansijsku konstrukciju”, pa nam se tako i kandidati stranke SDA najčešće nađu na ekranima mobitela i drugih uređaja na koje nam preko društvenih mreža dolaze sponzorisani politički oglasi.

Na području TK među najjačim “oglašivačima” preko društvenih mreža  je svakako Samir Kamenjaković, bivši funkcioner Stranke radom za boljitak, pa zatim SDP-a, a sada kandidat za gradonačelnika Živinica ispred stranke SDA.

Skoro pa je ne moguće otvoriti Facebook profil ili pogledati neki online medij, a da nam se ne ukažu “lik i djelo” Samira Kamenjakovića u vidu sponzorisanog političkog oglasa” vidite šta sam sve uradio, glasajte za mene”.

Za neupućene

To što je nemoralno da politički subjekti finansiraju svoje izborne kampanje iz budžeta koji pune građani ali oni kontrolišu – tema je samo za sebe i zahtijeva širu elaboraciju o tome zašto se to ne zaustavi. Ali za elaboraciju jedne druge vrste nemorala, ljudskog nemorala kojem su strani pojmovi kao odanost i iskrenost (a koji nam se nudi da vlada nad nama i budžetom koji mi građani finansiramo) – dovoljne su i dvije-tri ilustracije.

Za svaku nam kao primjer može poslužiti Samir Kamenjaković. Naime, u svojim samoreklamama preko društvenih mreža Samir Kamenjaković ne pominje da je zbog svoje ambicije da postane gradonačelnik prvo izigrao politički dogovor sa Strankom Radom za boljitak, da bi prešao u SDP koji mu je obezbijedio svu moguću pomoć i logistiku na putu da pobijedi protukandidata iz SDA.

Osim što je poznat da prepisuje tuđe govore (na ovim izborima je kao kandidat SDA prepričavao isti politički govor koji mu je spremio SDP na izborima prije četiri godine), Kamenjaković će ostati poznat i po tome da rezultate jedne političke partije bez pardona prepiše drugoj. Naime, sve što je svojim političkim angažmanom u protekle četiri godine postigao živinički SDP, Samir Kamenjaković to danas prikazuje kao uspjeh SDA, kao da je sve to postignuto pod okriljem SDA!?

Primjera radi

U svom odgovoru novinarima na pitanje “Možete li napraviti kratku rekapitulaciju vašeg mandata, na šta ste od učinjenog najviše ponosni“, Kamenjaković je odgovorio:  “Kada gledamo unazad 4 godine, naš cilj je bio da grad Živinice doživi repoziciju na bolje, željeli smo da budemo partner za biznis, željeli smo da napravimo ravnotežu privrednog razvoja, visokog društvenog standarda i zdrave čiste okoline. Prva i osnovna stvar bila je reforma uprave. U reformi uprave smo željeli da budemo servis građanima te da pružimo ruku biznisu. Otvorili smo centar za biznis, koji je imao za zadatak da preformuliše sve procedure koje su bile potrebne da se olakšaju kada je u pitanju izdavanje određenih dozvola. … Uredili smo poslovnu zonu, 70 miliona investicija doveli u Živinice, otvorili 1.400 radnih mjesta, 736 miliona prihoda od dobiti naša privreda grada Živinice ima što je više za 350 miliona više nego kada smo mi došli, 117 miliona prihoda od izvoza, gotovo duplo u odnosu na vrijeme kada smo došli, imali smo 33 miliona dobiti u našoj privredi, gotovo duplo nego kada smo došli, naš budžet je povećan za 10 miliona, prvi puta u suficitu, dali smo mladim ljudima priliku, dali smo stipendiranje učenika i studenata.”

Nahvalio se u ovoj izjavi još Samir Kamenjaković… i sve nabrojano, a što je postigao sa mandatom u kojem mu je pomagao i podršku davao SDP, Kamenjaković pripisuje danas sebi, tj. stranci SDA.

To potvrđuje i Kamenjakovićev odgovor na novinarsko pitanje zašto je napustio SDP i prešao u SDA: “Uslijed programskih ciljeva koje smo postavili i koji se tiču izgradnje infrastrukture u Gradu Živinice, smatram da nismo imali mogućnost završiti sve velike programe koje smo zadali sami sebi. Zbog građana Živinica i projekata koje smo sami sebi zadali, smatram da je ovo jedini put i način da možemo ostvariti sve što smo zacrtali”, poručio je Kamenjaković koji je na prošlim lokalnim izborima izabran na mjesto načelnika kao kandidat SDP-a BiH.

A koji smo to “Mi”, nije nam objasnio Kamenjaković. Nije nam objasnio jer su to SDP-ovi projekti.

Dakle, sve ideološke izdaje koje je počinio, sve političke transfere… Kamenjaković pravda da je to – “Zbog građana Živinica”, te da da “program koji prave za naredne četiri godine, direktno se tiče projekata koji su kompatibilni programu SDA”. Da li je baš tako?

Kako izgleda biti kompatibilan sa SDA

Kada je Kamenjaković ove godine “preletio” u SDA i “ponio” sa sobom mandate koji mu je obezbijedio SDP, premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović izrazio je zadovoljstvo što su u tom kantonu “pored tri načelnika, dobili još jednog gradonačelnika iz SDA”.

“Kao predsjednik Gradske organizacije SDA Živinice, čast mi je da smo ovim činom nastavili saradnju i da ćemo u buduće za Živinice, ali i za TK, napraviti iskorake u programskim ciljevima SDA i započete projekte nastaviti za dobrobit građana”, zaključio je tada premijer Tulumović.

Kako izgleda “dobrobit građana” kada o njima brinu Kamenjakovićeve nove stranačke kolege, ilustrativno je objašnjeno i potkovano činjenicama u ovom tekstu sa jednog od bh. portala:

Admir Hrustanović, kadar Stranke za BiH, na posljednjoj sjednici Skupštine TK je smijenjen s pozicije ministra za rad, socijalnu politiku i povratak. Inicijativu za smjenu je podnio Selim Bešlagić (Naša stranka) zbog činjenice da je Hrustanović pravosnažno osuđen za nasilničko ponašanje.

Stranka za BiH je zaprijetila izlaskom iz vladajuće koalicije, a premijer TK Danijel Tulumović ili siva eminencija vlasti je napravila do sada neviđenu akrobaciju.

Hrustanović je imenovan za savjetnika premijera Tulumovića koji ne vidi ništa sporno u činjenici što je njegov novi savjetnik pravomoćno osuđen jer, zaboga, nije osuđen za privredni kriminal i nije osuđen u vrijeme dok je bio ministar.

Da nije žalosno bilo bi smiješno, ali to nije ništa novo kada je u pitanju Tulumović koji je po nalogu Abdurahmana Hodžića – Hodže iz Živinica u svoj kabinet primio Abdulaha Zukića kome se, također, sudi za nasilničko ponašanje. Tulumović je kabinet pretvorio u odjel za prevaspitanje. Naime, odgovarajući na novinarsko pitanje Tulumović je rekao kako se Zukić promijenio i da funkcija savjetnika djeluje kao prevaspitavanje. Prevaspitavanje plaćaju poreski obveznici, a Tulumović se bruka. Do kada i zarad čega?”

Sumarum

Dakle, biti kompatibilan sa SDA jednako je biti kompatibilan sa kriminalom, što Kamenjakoviću očito ne smeta. Ne smeta mu očito da projekte “u interesu građana” vode politički subjekti koji u svoje redove, bahato na očigled zgrožene javnosti, na političke funkcije imenuju osuđene kriminalce.

Pandemija je očito donijela neke nove modele ponašanja, na sve sfere društva i života osim na loše karaktere. Jer, očito se ne mijenja Kamenjakovićevo ponašanje, tj. karakterna osobina da olako mijenja političke ideologije i dresove, te da su mu najbolji prijatelji oni koji mu trenutno najviše nude.

Autor: Jasminko Hodžić


O autoru: Jasminko Hodžić je autor sa dugogodišnjim novinarskim iskustvom u više vrsta medija, radio, televizija, novine, internet novinarstvo. Neki od medija u kojima je sticao profesionalno iskustvo su:  Urednik IP – Radio Sajgon; Urednik dokumentarnog programa – Radio Hayat; Urednik Dokumentarnog programa – RTVTK; Urednik IP – RTV TK; gl. i odg. urednik Radija – RTV TK; gl. i odg. urednik – Tuzlanski list; dopisnik Anadolia Agency. Autor je više dokumentarnih filmova, od kojih je film “Sutra je možda Sudnji dan” prvi film o Srebrenici koji je nakon rata u BiH prikazan u Srbiji. Na polju filma, ostvario je glavnu mušku ulogu u kratkom igranom filmu “The we played“, koji je kao najbolji u svojoj kategoriji nagrađen BAFTA nagradom u Londonu.