“Poštovani, s obzirom da smatram da je rad VSTV komprovitovan, u tim uslovima više ne želim da učestvujem u radu i podnosim ostavku na mjesto predsjednika i člana VSTV”, stoji u pismenoj ostavci Milana Tegeltije koju je danas predao u sekreterijat.

Jednoglasno je odlučeno da će nova privremena predsjednica VSTV biti Sanela Gorušanović-Butikan.

Munib Halilović imenonovan je za glavnog federalnog tužitelja.

Glasanje o tome uslijedilo je nakon što je dosadašnji predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija danas predao i pisanu ostavku na tu funkciju, kao i na članstvo u toj instituciji.

Generalna ocjena članova Vijeća bila je da Gorušanović-Butigan treba da bude ovlaštena osoba za predstavljanje VSTV-a, budući da kao potpredsjednica ima uvid u sve relevantne procese i procedure.

Svemu je prethodilo izglasavanje (većinom glasova) zaključka “da predsjednik VSTV-a danas preda pisanu ostavku, a da Vijeće odredi jednog člana VSTV-a koji će predstavljati instituciju do izbora novog člana iz osnovnih i okružnih sudova RS kako bi Vijeće u punom sastavu moglo pristupiti izboru novog Predsjedništva VSTV-a BiH“.

Time je razriješena novonastala proceduralna situacija nakon što je Tegeltija u utorak obavijestio članove VSTV-a da podnosi neopozivu ostavku.

Budući da je Tegeltijina pisana ostavka (podnesak) u međuvremenu protokolisan u Sekretarijatu VSTV-a, kopija tog podneska na kojem se nalazi pečat prijemne kancelarije predočen je članovima VSTV-a.

Gorušanović-Butigan je, radi javnosti, pročitala sadržaj Tegeltijine pisane ostavke.

Tegeltija u pisanoj ostavci navodi kako smatra “da je rad VSTV-a BiH kompromitovan“ i da u tim uslovima ne želi više učestvovati u radu takve institucije, te da zbog toga podnosi ostavku na mjesto predsjednika VSTV-a BiH, kao i na mjesto člana tog regulatornog tijela.

Sjednica VSTV-a je, nakon razrješenja svih proceduralnih pitanja i dilema nastalih nakon neopozive ostavke dosadašnjeg predsjednika, nastavljena u skladu s korigovanim dnevnim redom.