Elvis Hamzić uhapšen je u Celju u martu ove godine na osnovu Interpolove potjernice koju je za njim Bosna i Hercegovina raspisala zbog umiješanosti u organizirani kriminal.

“Mogu da potvrdim informaciju da je moj branjenik Elvis Hamzić iz ekstradicionog pritvora Celje stigao u pritvorsku jedinicu Tuzla. Njemu je u odsustvu prošle godine određena mjera pritvora, ali bi prema važećem zakonodavstvu u najkraćem roku trebao biti izveden pred sud kako bi se izjasnio o daljnjoj opstojnosti ove mjere”, kazao je za Klix.ba Hamzićev advokat Bakir Hećimović.

Hamzić je bio u bijegu od decembra prošle godine, kada su u policijskoj akciji “Scarface” uhapšeni Beriz Kabilović i 12 članova njegove grupe, koji se sumnjiče za niz počinjenih krivičnih djela.

Kabilovićeva grupa sumnjiči se za reketiranje tuzlanskih ugostitelja, pokušaje ubistava, pranje novca, ucjene, trgovinu drogom i nasilničko ponašanje.

Hamzić i Kabilović zajedno su osuđeni zbog povezanosti s pokušajem ubistva Osmana Gocića 18. maja 2010. godine, u tuzlanskom naselju Kula. Tada je došlo do tuče koja je prerasla u vatreni obračun. Sukobili su se Osman Gocić i Nermin Nakičević s jedne te Kabilović i Elvis Hamzić s druge strane.

Kantonalni sud Tuzla prvostepeno je osudio Elvisa Hamzića za pokušaj ubistva na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, a Beriza Kabilovića za učestvovanje u tuči na godinu i pet mjeseci kazne zatvora.