FOTO: Migrantski kamp - Lipa
Ekipa SOS Bihać i danas kao i proteklih godina uz pomoć Crvenog križa Bihaća i Unsko-sanskog kantona vrijedno radi kako bi migrantima osigurali osnovne uvjete za život vrijednog čovjeka.

U razgovoru za Klix.ba Zlatan Kovačević, direktor organizacije SOS Bihać, je kazao da migranti na Lipi nemaju nikakvu organizovanu medicinsku zaštitu te da su oni jučer doveli međunarodnog doktora kako bi pregledao one kojima je pomoć potrebna.

“Ovdje niko nema potpisan ugovor s Domom zdravlja, svi odbijaju bilo kakve aktivnosti na Lipi. Migranti su jučer odbili hranu, mi smo im dovukli drva, međunarodnog doktora i danas smo bili spremni s Crvenim krstom da podijelio hranu, ali kada smo došli zabranili su nam rad. Migrantima dijele transparente kako bi novinari dobili priču”, kaže nam Kovačević.

Dodao je da migranti protestuju jer žele bolje uvjete, kabine za tuširanje, bolju hranu.

“Ja sam im to obećao, sve to mogu realizovati do četvrtka uz pomoć naših sponzora i saradnika, ali niko mi ne dozvoljava da mi to postavimo jer je ovo ingerencija IOM-a. Oni imaju zadatak, nisu ograničeni vremenom da završe taj kamp i ovdje niko osim IOM-a ne može ništa dovesti. Imamo sponzore, ali nemamo odobrenje”, kaže naš sagovornik.

Dodao je da su Oružane snage Bosne i Hercegovine postavili 20 šatora koji bi mogli biti od velike pomoći, ali da će se u ponedjeljak odlučiti ko će preuzeti ingerenciju o njima.

Prema njegovim riječima niko ne želi brigu o njima, ali da organizacije kojima će se dati na upravljanje šatori nemaju mogućnosti da se brinu o njima.

Foto: RTVUSK Foto: RTVUSK

“Ovo je prljava igra između dva nivoa vlasti ,Unsko-sanskog kantona i Federacije BiH, odnosno, države, a u sve je umješan i IOM. Ovdje Crveni krst USK i Bihać, kao i SOS Bihać, donose koliko mogu, ali šta kada potrošimo resurse?”, na kraju se pita Kovačević.

SOS Bihać proteklog dana osim za migrante hranu je dopremila i za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji su montirali 20 termoizolacionih šatora te nekoliko starih vojnih šatora koji samo za kratko vrijeme mogu poslužiti svrsi.