FOTO: Angela Merkel

Njemačka mora smanjiti broj inficiranih koronavirusom u sljedećih nekoliko sedmica ili riskira nove mutacije virusa otporne na vakcine, rekao je glavni pomoćnik Angele Merkel.

“Mi smo u najopasnijoj fazi pandemije”, rekao je šef kabineta Merkel, Helge Braun, te dodao da će sljedećih nekoliko sedmica odrediti može li Njemačka staviti pandemiju pod kontrolu.

Također, rekao je da ako se broj infekcija brzo poveća, postoji sve veća opasnost da sljedeća mutacija virusa postane otporna na vakcine.

“Tada bi nam trebale nove vakcine, a onda bismo morali iznova početi vakcinisati”, naglasio je Braun.

Infekcije koronavirusom naglo su porasle u Njemačkoj posljednjih sedmica, vođene transmisivnijom varijantom virusa i ublažavanjem restriktivnih mjera.

Braun je istaknuo da očekuje da će se situacija s infekcijom ublažiti u maju, čemu će pomoći utjecaj vakcinisanja te dolazak toplijeg vremena.

“Do 23. maja vidjet ćemo prve pozitivne efekte, pod uvjetom da situacija do tada ne izmakne kontroli”, zaključio je Braun.

Napomenimo, struka je do sada tvrdila da toplije vrijeme nema uticaja na virus kovida, pa s toga čudi da Braun sada navodi dolazak toplijeg vremena kao razlog za smanjenjebroja zaraženih!?

Takođe, Braunova izjava je u kontradikciji sa činjenicom da svi proizvođači vakcina tvrde kako su vakcine učinkovite i na nove sojeve virusa!?