FOTO: Tulumović i Vujović
Vanrednu sjednicu Kantonalna vlada je održala nakon što ih je na hitnoj sjednici skupštine smijenila većina koju imaju SDP, SBB, PDA i Naša stranka.

Ova većina sjednicu je jutros sazvala i održala uz prisustvo zamjenice predsjednika Kantonalne skupštine Lejle Vuković iz SBB-a, dok je predsjednik tog zakonodavnog tijela Žarko Vujović iz SD-a skupa sa zamjenikom Borisom Krešićem iz SBB-a vodio sjednicu u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

Današnje sazivanje sjednice od većine Vujović je ocijenio državnim udarom, pozvavši sve nadležne institucije na reagovanje. S druge strane, iz paralmentarne većine su naveli da su sve obavili u skladu sa poslovnikom, istaknuvši da je danas smijenjen dio rukovodstva skupštine, odnosno Vujović i Krešić, kao i saziv Vlade TK skupa premijerom Tulumovićem i ministrima.

Shodno novonastaloj situaciji, Vlada Tuzlanskog kantona danas je održala vanrednu sjednicu na kojoj je prema odredbama Kantonalnog ustava konstatirala nastupanje vanrednih prilika.

Denijal Tulumović (Foto: A. K./Klix.ba) Denijal Tulumović (Foto: A. K./Klix.ba)

Iz toga su, kako je naveo premijer TK Denijal Tulumović, proizašla ovlaštenja i obaveze Vlade Tuzlanskog kantona za donošenje propisa/akata od vitalnog značaja za kanton, a koje su inače u nadležnosti Skupštine TK.

Tulumović je kazao da je trenutna situacija slična onoj koja je prevladavala u vrijeme početka pandemije koronavirusa u kojem ovlasti skupštine preuzima vlada do poboljšanja prilika.

“S obzirom na okolnosti koje su joj pripale, vlada je danas donijela budžet kantona za 2021. godinu, zakon o njegovom izvršenju te je dala saglasnost na finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK za iduću godinu. Donošenjem ovih odluka stvoreni su preduslovi za nesmetan nastavak pružanja zdravstvene zaštite zdravstvenim osiguranicima u Tuzlanskom kantonu, kao i nesmetano realiziranje i konzumiranje svih prava iz budžeta TK u 2021. godini”, naveo je premijer Tulumović.

Premijer je istaknuo da današnjoj sjednici Vlade TK nisu prisustvovali ministri iz SBB-a, naglasivši da svi propisi/akti koji su doneseni, će odmah po prestanku okolnosti zbog kojih Skupština TK ne može zasjedati, biti podneseni tom zakonodavnom tijelu na potvrđivanje.

Žarko Vujović (Foto: A. K./Klix.ba) Žarko Vujović (Foto: A. K./Klix.ba)

O svim dešavanjima Vlada TK danas je obavijestila i OHR, pozvavši ih da poduzmu sve mjere u skladu s njihovim nadležnostima, a u cilju očuvanja ustavnog poretka Tuzlanskog kantona.

“Situacija je pod kontrolom, imamo skupštinsko rukovodstvo i vladu koja je preuzela ingerencije sve dok se ne promijene okolnosti i dok visoki predstavnik u BiH ne reaguje po pitanju. Danas smo imali klasični udar na pravni sistem TK i FBiH, a za koje je u osnovi predviđena zakonska kazna od najmanje pet godina”, kazao je predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović.

Inače, Tulumović i Vujović već su podnijeli krivične prijave protiv odgovornih u skupštinskoj većini, a koji su danas, kako su naveli, održali nezakonitu sjednicu koja nema nikakvo pravno utemeljenje.

Vujović je prethodno ovog dana dao izjavu u Tužilaštvu TK vezano za sve okolnosti.

Kada je riječ o pečatu Tuzlanskog kantona, Vujović je kazao da se on nalazi kod sekretara skupštine i još jedne osobe koja je odgovorna za njega. Istaknuo je i to da se pečatom danas niko nije koristio.