FOTO: SKupština TK

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije je razočaran, pa čak i iznenađen, nedogovornim i politički nezrelim postupkom poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Pokreta demokratske akcije (PDA), Naše stranke (NS) i Saveza za bolju budućnost (SBB), koji su spriječili da se da na jučerašnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona razmatraju i usvoje budžet Tuzlanskog kantona, finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i finansijski plan Službe za zapošljavanje, navodi se u saopćenju SDA TK.

Odbijanjem predloženog dnevnog reda ove stranke su dovele u pitanje isplatu naknada boračkoj populaciji, socijalna davanja veoma ranjivim kategorijama stanovništva, plate prosvjetnih radnika, policije i drugih institucija od vitalnog značaja za funkcionisanje svakodnevnog života građana Tuzlanskog kantona.

Naročito je opasno ugrožavanje funkcioniranja zdravstvenog sistema u vrijeme kada pandemija dostiže svoj vrhunac. Razočaravajuća je politička nedosljednost Saveza za bolju budućnost (SBB) čiji su ministri u aktuelnoj vladi Tuzlanskog kantona u punom kapacitetu učestvovali u kreiranju budžeta o kome njeni poslanici danas nisu htjeli ni da raspravljaju. Iznenađuje nervoza i nestrpljenje koje stranke “nove većine” pokazuju u namjeri da što prije preuzmu vlast, i “prelome preko koljena” pitanje ugroženosti nacionalnog interesa smjenom Skupštinskog rukovodstva.

Da se radi o opravdanom pokretanju pitanja ugrožavanja nacionalnog interesa, a ne o jeftinim političkim trikovima očuvanja vlasti pokazuje i jučerašnji istup poslanika Naše stranke (NS) na konferenciji za medije koji se bavio pitanjem prepuštanja mandata kandidatu srpske nacionalnosti. Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da postoje određena pitanja, a koja se odnose prvenstveno na egzistencijalne potreba građana, ali i pitanja nacionalne ravnopravnosti, koja ne bi trebala biti predmetom političkog nadmudrivanja niti ucjenjivanja.

Podsjećamo građane da je Stranka demokratske akcije (SDA), upravo vođena interesima građana svojevremeno podržala budžet za 2019. godinu., mada nije bila dio tadašnje većine u Skupštini. Stranka demokratske akcije (SDA) i aktuelna vlada iskoristit će sve institucionalne i ustavne demokratske mogućnosti koje su joj na raspolaganju i osigurati normalno odvijanje svih egzistencijalnih procesa na području Tuzlanskog kantona, saopćeno je.