Na večerašnjoj sjednici Centralne izborne komisije (CIK) BiH potvrđeni su rezultati lokalnih izbora u našoj zemlji za skoro sve općine i gradove u BiH, a prema zvaničnoj potvrdi mandat načelnika Kalesije pripao je Seadu Džafiću.

Riječ je o kandidatu Nezavisne bh. liste koji je od protukandidata Zijada Kulanića iz SDA imao svega pet glasova više. Džafiću su povjerenje dala 5.572 birača, dok je Kulanić dobio 5.567 glasova.

Izbor načelnika Kalesije na ovogodišnjim lokalnim izborima poprimio je nesvakidašnju dozu napetosti. Pobjedu je prvenstveno proglasio Džafić, da bi mu nakon toga mandat izmakao za samo jedan glas više koji je osvojio Kulanić.

Ali, nakon jučerašnjeg ponovnog prebrojavanja nevažećih glasačkih listića sa jednog biračkog mjesta, Centralna izborna komisija BiH večeras je mandat zvanično dodijelila Džafiću.

Zvanični rezultati CIK-a BiH (Foto: Screenshot) Zvanični rezultati CIK-a BiH (Foto: Screenshot)

U međuvremenu žestoka bitka vodila se između Kulanića i Džafića, a najavljivano je da će izborni proces za prvog čovjeka Kalesije završiti na sudu. Na račun Kulanića Džafić je iznosio optužbe koje su išle u smjeru kršenja Izbornog zakona BiH.

Kako je tvrdio Džafić, Kulanić nije imao mogućnost kandidature jer u to vrijeme nije podnio zahtjev za raskid ugovora na poziciju državnog službenika koju je obnašao u Općini Kalesija. Kulanić je to negirao uz tvrdnje da je sve radio po zakonu.