Na jučerašnjoj zakonitoj i legalno održanoj sjednici Skupštine TK, većina od 18 poslanika je konačno deblokirala Tuzlanski kanton te oslobodila građane od korumpirane, nesposobne i neustavno konstituisane vlasti koja je, izgubivši podršku skupštinske većine, izgubila legitimitet za donošenje odluka, navode u svom saopćenju iz Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla.
Ubrzo nakon toga, od činovnika smijenjene vlasti (SDA, SD i DF) krenula je salva neutemeljenih, nezakonitih i nadasve opasnih reakcija koji doprinose destabilizaciji Tuzlanskog kantona, produbljivanju krize koju su isti proizveli i širenju straha među građanima. Opasno je i neozbiljno da smijenjena vlast, legalno izabrane poslanike koji čine novu skupštinsku većinu ne tretira kao takve, već ih optužuje za napad na ustavni poredak. Smijenjeni Vujović i Tulumović kao i njihovi pravni mentori bi trebali znati bar osnove prava te da se napad na ustavni poredak tretira kao upotreba “FIZIČKE SILE” kojom se pokušava promijeniti ustavni poredak i svrgnuti institucije vlasti.
Dakle, napad na ustavni poredak postoji samo kada je svrgavanje nasilno. Smijenjena vlast mora da zna da poslanici većine nisu neka neformalna grupa, nego 18 legitimno i na izborima legalno izabranih zastupnika koji su na miran i zakonit način sazvali sjednicu te većinom glasova donijeli odluke o smjeni rukovodstva Skupštine i Vlade TK. Obavještavamo javnost da je pomenuto pozivanje na odredbe krivičnog zakona koji tretiraju napad na ustavni poredak samo uvertira za ono što smijenjena vlast kao posljednju slamku spasa želi a to je “diktatura i stvaranje stanja pravnog haosa”.
Dakle, uprkos tome što je kompletna aktuelna vlada na legalan i demokratski način smijenjena, ista je jučer hitno zasjela te donijela zaključak o proglašenju “vanrednih prilika” kojim je Vlada TK preuzela nadležnosti Skupštine. Upozoravamo da je ustavom Tuzlanskog kantona propisano da Vlada TK, samo u vanrednim prilikama za vrijeme trajanja opasnosti po zemlju i Kanton, kada postoji objektivna nemogućnost da se sazove Skupština Tuzlanskog kantona, ovlaštena da donosi propise iz nadležnosti Skupštine TK. U Tuzlanskom kantonu je situacija u kojoj niko nije proglasio vanredne prilike, rat, neposrednu opasnost, prirodnu nesreću a Skupština se bez ikakvih problema može sastati.
Ne može zaključkom Vlada TK proglašavati vanredne prilike a posebno ne na osnovu zahtjeva već smijenjenog predsjednika Skupštine TK. Ako je rat ili neposredna opasnost ili napad na ustavni poredak tu su o onda organi Bosne i Hercegovine. Dakle, Premijer Tulumović i Vlada TK su donijeli zaključak bez provjere činjeničnog stanja na osnovu pisma smijenjenog predsjednika Skupštine TK Žarka Vujovića.
Potpisavši zaključak premijer Tulumović je počinio krivično djelo iz člana 383. Krivičnog zakona FBiH jer je prekoračio granice svojih službenih ovlaštenja, kako bi sebi, članovima smijenjene Vlade, kao i smijenjenom predsjedniku i dopredsjedniku Skupštine TK pribavio korist u vidu nezakonitog ostanka na funkciji i primanju prinadležnosti, koje im po zakon ne pripadaju. Jučerašnjim nezakonitim djelovanjem legalno smijenjene vlasti, ozvaničen je početak diktature u Tuzlanskom kantonu protiv koje ćemo se nastaviti boriti svim zakonskim sredstvima i pokretanjem tužbi kod nadležnih organa.