U sklopu projekta na državnom nivou One BiH, One Book, srednje škole i centri za obrazovanje su imali pravo na apliciranje za grant prema Američkoj ambasadi kako bi implementirali svoje projektne ideje.

Dvije entuzijastične profesorice, Amila Smolo, profesorica iz Gimnazije Muhsin Rizvić Kakanj i direktorica Big Ben Centra, Sabina Skenderović Bukvić, iako se nikada nisu upoznale, upoznale su se online i cijelokupan projekat planirale i implenetirale online. U okviru projekta povezale su stručnjake iz raznih oblasti kako bi učenici obradili teme iz bestsellera Dear Martin, autorice Nic Stone, te kako bi razvili svoje vještine kritičkog razmišljanja.

Tokom implementacije projekta, učenici su imali priliku da učestvuju u online radionicama i diskusijama, a koje su vodili iskusni američki i bosanski predavači: -Briana Barner, magistrica na Odsjeku za radio, tv i film, Univerzitet u Texasu, -Cortney McEniry, magistrica scenskih umjetnosti, Univerzitet u Texasu, -Mirza Bajramovic, magistar umjetnosti, Akademija dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli, -Amir Muharemovic, profesor stručnih teoretskih predmeta sa Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, – David Fisher, direktor jednog od najstarijih obrazovnih pozorišta u Evropi: The Bear Educational Theatre. -Lindsay Bryda, studentica MA studija političkih nauka, Middlebury Institut Međunarodnih studija u Monterey-u, Fulbright stipendista, te projekt menadžer, Sabina Skenderović Bukvić, i projekt lider, Amila Smolo.

Ciljevi projekta su: zbližavanje mladih ljudi iz različitih sredina, razvoj medijske pismenosti kod mladih ljudi, razvoj književnih, jezičkih, umjetničkih vještina, podizanje svijesti o prisutnosti predrasuda, diskriminacije, nejednakosti u umjetničkim djelima i stvarnom životu. Riječ je o izuzetnom i zahtjevnom projektu u kojem su učenici imali priliku da sarađuju sa vršnjacima iz drugog kantona i drugog tipa škole, da vode diskusije na engleskom jeziku sa izvornim govornicima, pokažu svoje literarne, umjetničke, medijske talente, a u doba pandemije ovaj projekat pružio je svim učesnicima priliku da se odmaknu od svakodnevnog stresa i napetosti.

U sklopu Muzičkog kluba, kranji proizvod su bile dvije prekrasne pjesme čiji su tekst napisale učesnice projekta a koji govore o važnim temama današnjeg društva koje su pristne ne samo u Americi nego i u BiH. Također, u sklopu Drama kluba, učenici su imali online pozorišnu predstavu i igru uloga. Nadalje, u sklopu Umjetničkog kluba, učenici su upoznati sa metodikom Drama Based instruction koju koriste profesori na Univerzitetu u Teksasu.

U sklopu Literarnog kluba, učenici su pisali Haiku poeziju, novinski članak i radili uopšteno na svojoj vješitni pisanja na engleskom jeziku. Konačno, u sklopu Medijskog kluba, učenici su kreirali i svoj podcast. Ovo je divan primjer kako dvije entuziastične osobe, koje se ne poznaju, vođene idejom da daju maksimum svojim učenicima, mogu postići mnogo.

AUTOR: Sabina Skenderović Bukvić