FOTO: Ilustracija
Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec oktobar iznosi 1.779,14 KM i za 151,08 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec, prenosi Anadolu Agency (AA).
Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec august 2020. iznosila je 949 KM, što je posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku i za 22 KM je niža od prosječne plate isplaćene u julu. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 53,34 odsto.
Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana – 42,4 odsto, stanovanje i komunalne usluge – 17,5 odsto, higijena i održavanje zdravlja – 8,8 odsto, obrazovanje i kultura – 6,7 odsto, odjeća i obuća – 11,2 odsto, prijevoz – 7,8 odsto i održavanje domaćinstva – 5,6 odsto. U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 84 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, naveli su iz Saveza samostalnih sindikata BiH.