FOTO: MIlorad Dodik

Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uputio je danas otvoreno pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku u kojem tvrde da na njihove zahtjeve iznesene na protestima 17. marta još niko nije odgovorio.

Kako u svom dopisu Dodiku kažu predstavnici sindikata SIPA-e, obzirom da se ni on ni članovi Predsjedništva Džaferović i Komšić nisu oglasili na dopis Saveza sindikata policijskih organa niti na proteste policijskih Sindikata SIPA, GP BiH I DKPT javnosti se moraju obratiti na ovakav način

“Naime, nakon vašeg obraćanja putem RTRS-a 9. aprila, kada ste izjavili da ćete sagledati mogućnost povećanja plata u zdravstvu i policiji u Republici Srpskoj želimo pozdraviti i podržati takva vaša nastojanja obzirom da su policijski službenici nakon zdravstvenih radnika najugroženiji prisutnom pandemijom, međutim moramo i da vas pitamo zbog čega na isti način ne podržite i policijske službenike na državnom nivou i dopustite minimalnu korekciju osnovice za 4,5 posto”, navedeno je u pismu.

Kako kažu, u policijskim organima na nivou države rade policijski službenici iz oba entiteta, uzdržavaju porodice koje žive u oba entiteta, a čija plata je konstantna od 2012. godine a prije toga je dva puta smanjena.

“Također, moramo vas otvoreno pitati zbog čega se ne založite i otklonite diskriminaciju prilikom penzionisanja policijskih službenika koji rade na državnom nivou a imaju prebivalište u RS-u i uplaćuju doprinose u Republički Fond PIO, dok pri tome odlaze u penziju pod različitim uvjetima u odnosu na policijske službenike MUP-a RS pa i u odnosu na svoje kolege koji imaju prebivalište na području Federacije Bosne i Hercegovine a rade na istim poslovima i u istim policijskim organima”, stoji u pismu.