Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA danas su u mjestu Tinja, opština Srebrenik, pretresli jednu lokaciju i lišili slobode jedno lice za kojim je raspisana međunarodna potjernica.

Prilikom pretresa stambenog objekta koje koristi osumnjičnjno lice, policijski službenici SIPA-e na ovoj lokaciji je pronašli su veliku količinu oružja i municije, između ostalog i dvije automatske puške, jedna poluautomatska, kao i tri pištolja, kazao je glasnogovornik SIPA-e, viši inspektor Luka Miladinović.

Nakon izvršene kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, lice lišeno slobode će u zakonskom roku biti predato nadležnom organu. Gore navedene operativne aktivnosti provedene su u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske i MUP-a Tuzlanskog kantona. Mediji izvještavaju kako je uhapšen Nedžad Hasić koji je osumnjičen za ubistvo srpskih civila u Srebrenici prije 24 godine. Hasić je 1996. godine uhapšen u grupi poznatoj kao “srebrenička šestorka” , te mu se potom sudilo u Okružnom sudu u Bijeljini. Prema dojavama, pred Hasićevom kućom jutros se okupio veći broj građana kako bi navodno pokušali spriječiti njegovo odvođenje u pritvor. Hasić je uhapšen dok je radio na jednoj građevini na području Srebrenika.

Podsjetimo, Hasić je zajedno sa Ahmom Harbašem i Behudinom Husićem je bio akter nepravednog “bijeljinskog procesa” koji ni 25 godina od kraja agresije na BiH, nisu zbacili breme navodne krivice za ubistvo četvorice drvosječa, Srba. On su, kako su ranije tvrdili, pod prisilom, batinjanjem, torturom, nakon što su 10 mjeseci bili lovina u srebreničkim šumama, potpisali poturenu izjavu da su to počinili. Hasićev otac izjavio je još prije 15 godina da će se njegov sin predati pod uslovom da mu ne sudi nijedan sud na području RS.

Nakon presude, Hasić se više nije odazivao sudu.