FOTO: Ilustracija

Sjevernokorejski hakeri ukrali su više od 300 miliona dolara tokom 2020. kako bi finansirali nuklearni i balistički raketni program svoje zemlje kršeći međunarodno pravo, navodi se u povjerljivom izvještaju Ujedinjenih nacija.

CNN navodi da se režim Kim Jong-una optužuje za vođenje “operacija protiv finansijskih institucija i virtuelnih mjenjačnica” kako bi platio oružje i održao sjevernokorejsku borbenu spremnost.

Zvaničnici jedne neimenovane zemlje, članice Ujedinjenih nacija, tvrde da su hakeri ukrali virtuelnu imovinu u vrijednosti od 316,4 miliona dolara od 2019. do novembra 2020. godine, navodi se u dokumentu.

U izvještaju se također navodi da je Sjeverna Koreja “održavala nuklearna postrojenja i nadograđivala svoju infrastrukturu balističkih projektila”, nastavljajući iz inozemstva tražiti materijal i tehnologiju za te programe.

Sjeverna Koreja godinama pokušava razviti moćno nuklearno oružje i napredne rakete, unatoč njihovim ogromnim troškovima i činjenici da UN zabranjuje Sjevernoj Koreji ekonomske aktivnosti s drugim zemljama.