FOTO: SKupština TK

Skupština Tuzlanskog kantona u subotu je na hitnoj sjednici  jednoglasno stavila van snage Zaključak  koji se  odnosio na obustavu svih konkursnih procedura i zapošljavanja osim u zdravstvenim ustanovama Tuzlanskog kantona. Ministar obrazovanja i nauke TK Elvis Baraković (SDP) rekao je da su konkursne procedure koje su bile započete danas odblokirane, a odnose se na prijem oko 500 uposlenika u oblasti obrazovanja.

Podsjećamo, prije 15 dana Skupština TK je Zaključkom obavezala sva ministarstva, upravne organizacije, javna preduzeća i ustanove da zaustave sve započete konkurse za zapošljavanja, imenovanje direktora, upravnih i nadzornih odbora i internih premještanja unutar institucija.

˝S obzirom da je formirana Vlada TK i da funkcioniše u punom kapacitetu  za  pomenutim Zaključkom više nema potrebe˝, kazao je predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Slađan Ilić (SDP).

Ministar obrazovanja i nauke TK Elvis Baraković (SDP) rekao je da su konkursne procedure odblokirane u obrazovanju. ˝Zaključkom Skupštine od 15.januara bilo nam je naređeno da obustavimo sve konkursne procedure. Ja kao legalista sam ispoštovao to. Konkursi u osnovnim i srednjim školama  za zaposlenje nisu bili prekinuti nego samo obustavljeni dok se ova situacija ne riješi. Danas je taj proces odblokiran. U ponedjeljak će škole da objave konačne rang liste. Radi se od oko 500 pozicija˝, rekao je Baraković za TIP.

Zastupnik SDA u Skupštini TK Fahrudin Skopljak je mišljenja da nova većina u Skupštini TK neozbiljno pristupa  procesima.˝Ovo je pokazatelj kako nova većina ‘studiozno’ prilazi problemima. Potpuno su obesmislili čitav ovaj proces. Kada smo na prehodnim sjednicama govorili da ovaj Zaključak nije dobar oni su na tome insistirali i doveli Kanton u blokadu. Danas smo morali imati vanrednu sjednicu da bi smo odlokirali procese u obrazovanju. Ovo je većina naprevljena od ‘18 ruku’ koja nema nikakvih ideja i programa˝, izjavio je Skopljak za TIP.

AUTOR: Adis Jašarević