Članovi CIK-a BiH su na današnjoj sjednici održanoj u Sarajevu razmatrali izmjene Pravilnika o provođenju izbora, na način da se u uvjetima pandemije koronavirusa omogući, u zemljama gdje postoji problem sa poštanskim prometom, slanje povratnih koverti putem bh. diplomatsko-konzularnog predstavništva CIK-u BiH.

Predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar izjavio je da poštanski promet iz pojedinih zemalja ne funkcionira prema BiH tako da naši građani, koji su se registrovali, ne mogu da ostvare biračko pravo putem poštanskog operatera.

“Mi smo u fazi da riješimo problem sa tim zemljama. U ostalim zemljama u kojima postoje informacije da je otežan promet, to ne mora biti tako… DKP može poslužiti kao svojevrsni bajpas za prevazilaženje objektivnog problema, gdje postoji problem sa funkcionisanjem poštanskog prometa”, rekao je Bakalar.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić je otkrila da problemi postoje i u Slovačkoj, Poljskoj, Sloveniji i Australiji.

“Nakon što smo dobili informacije, birači nisu pravovremeno informisani da odmah pošiljke ne upućuju CIK-u, nego da upućuju na relevantne adrese diplomatsko-konzularnih predstavništava. Izostalo je saopćenje za javnost. Moramo tu proceduru propisati. Mislim da mi 10 dana prije izbora ne možemo mijenjati način dostave”, rekla je Hadžiabdić.

Tačka dnevnog reda vezana za izmjenu Pravilnika o provođenju izbora pomjerena je za sutra. Članovi CIK-a su na sjednici izrazili bojazan da bi odugovlačenje rješenja moglo dovesti do situacije da ponavljaju izbore za glasanje izvan BiH.