Kako su naveli iz Gradske izborne komisije u Tuzli, nakon unosa i kontrole rezultata za pojedina biračka mjesta utvrđene su nepravilnosti koje se odnose na činjenicu da je prilikom unosa u obrasce od biračkih odbora utvrđeno da broj glasačkih listića u glasačkim kutijama nije jednak ukupnom broju svih glasačkih listića, odnosno da je broj glasova kandidata veći od ukupnog broja glasova koje je osvojio politički subjekt tog kandidata.

“Također, prema stanju, u pojedinim obrascima nije bilo moguće pravilno utvrditi izborne rezultate jer od biračkih odbora pojedini obrasci nisu dostavljeni, nisu ispunjeni ili su djelimično popunjeni. Imajući u vidu navedeno, Gradska izborna komisija Tuzla je u ostavljenom roku jučer podnijela Centralnoj izbornoj komisiji BiH zahtjev za otvaranje vreća i pravilno objedinjavanje utvrđenih rezultata, za redovna biračka mjesta na kojima birački odbor nije pravilno utvrdio izborne rezultate”, naveli su iz Gradske izborne komisije.

Gradska izborna komisija noćas je od Centralne izborne komisije BiH zaprimila naredbe kojima se odobrava otvaranje vreća sa glasačkim materijalom i brojanje glasačkih listića.

“Za potrebe otvaranja vreća i pravilnog objedinjavanja utvrđenih rezultata Gradska izborna komisija je imenovala četiri tima te osigurala adekvatan prostor za otvaranje vreća i pravilno brojanje glasačkih listića, počevši od 17. novembra 2020. godine u 11:00 sati, pa sve do završetka brojanja, uz obezbjeđenje mjera sigurnosti”, kazali su iz Gradske izborne komisije u Tuzli.

O potrebi pravilnog objedinjavanja utvrđenih izbornih rezultata Gradska izborna komisija je odmah danas putem email-a obavijestila sve političke subjekte kako bi akreditovani posmatrači mogli prisustvovati otvaranju vreća sa glasačkim materijalom i brojanju glasačkih listića.

Kako su dalje naveli iz Gradske izborne komisije, politički subjekti su također obaviješteni da akreditovani posmatrači mogu prisustvovati unosu podataka u aplikaciju JIIS BiH Centralne izborne komisije BiH počevši od 12 sati. Akreditovani posmatrači političkih subjekata prisustvuju otvaranju vreća sa glasačkim materijalom, brojanju glasačkih listića, te unosu podataka u aplikaciju.

Podsjetimo, na minulim lokalnim izborima pobjedu je već proglasio aktuelni gradonačelnik Jasmin Imamović iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH. Također, prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije BiH, SDP ima najveće glasova u Tuzli.