FOTO: Kasim Softić, Kadrija Hodžić i Slađan Ilić

Već smo objavili da su novoimenovani članovi Nadzornog odbora smijenili čelne ljude RTV TK.

Sjednicu su zakazali dan prije izvršene smjene, po uzoru na najnaprednije totalitarne režime, pa su tako ekspresno smijenjeni: Kasim Softić direktor Radio televizije Tuzlanskog kantona (RTV TK), Admira Bakić, izvršna direktorica za program, te Hasan Jahić izvršni direktor za razvoj.

Članovi NO, imenovani prije mjesec dana, došli su u zgradu Televizije, pročitali su dekret o smjeni, bez validnih obrazloženja i udaljili se s “lica mjesta” u vidu lastinog repa – brže nego što su došli!

Nisu imenovali novu upravu RTV TK, ali ne sumnjamo da će to uraditi vrlo brzo.

Smjena je urađena po nalogu “ekspertne” Vlade premijera Kadrije Hodžića, te predsjednika Skupštine Slađana Ilića (oba SDP), a kada pogledate sva ta imena, uvjerit ćete se da su i oni “eksperti nad ekspertima” za javne servise kakav je RTV TK.

Članovi novog, stranačkog Nadzornog odbora, kakav je, uostalom, bio i prethodni, su:

– Predsjednik NO Mirel Bijedić, zaposlen u gradskoj administraciji u Gradačcu, inače, profesor istorije
Muhamed Omerović, iz Sapne, profesor matematike
Munib Efendić, iz Lukavca, profesor istorije, vječiti sindikalac i “borac za ljudska prava” i svojevremeno kandidat SDP za načelnika Lukavca.

E, sad kad vidimo kakvi su “eksperti” stavljeni da nadziru rad važnog javnog servisa kakav je RTV TK, onda su mnoge stvari jasne: Nije bitno koliko si kvalifikovan, nego gdje si i kako politički pozicioniran.

Logično da će ovakav Nadzorni odbor za nove čelnike RTV TK postaviti političke istomišljenike i stranačke podobnike.

Prema nezvaničnim, ali dobro upućenim izvorima, mjesto direktora bi trebalo pripasti Pokretu demokratske akcije (PDA), pa bi na tu poziciju trebao doći radnik spomenute medijske kuće Almir Mulabećirović.

Mulabećirović je 2016. godine već bio imenovan direktorom, u vrijeme kada je PDA Mirsada Kukića “poklopio” sve važne funkcije u TK-u, među kojima i u UKC-u, te Univerzitetu Tuzla, kada je pravom “sjećom glava” smijenjeno kompletno rukvodstvo Univerziteta, Senat i skoro svi dekani fakulteta. Nakon što su SDA i SD BiH preuzeli vlast u TK, Mulabećirović je smijenjen.

Mesto direktora za program pripalo je Našoj stranci, pa bi prema kuloarskim pričama tu mogao doći Dino Osmanović iz Lukavca, prema istim izvorima vlasnik portala Soda Live.

Naposljetku, mjesto direktora za razvoj pripalo je SDP-u, a najbliža toj poziciji je Nizama Softić, nevjenčana supruga smijenjenog bivšeg državnog tužioca, Gorana Salihovića, inače dugogodišnja novinarka te kuće u redakciji zabavnog programa.

U javnosti se smjena komentira kao potez političkog obračunavanja s prethodnom kantonalnom vlašću, te nastavkom prakse po onoj narodnoj “sjaha Kurta, da uzjaše Murta”.

No, iako je jasno da je sve rezultat promjene vlasti u TK-u, mišljenja smo da bi u procesu “sječe glava neistomišljenika” ipak trebalo razmišljati o interesima javnosti, te da na bitna mjesta ne dolaze oni koji će se učiti novom poslu, nego oni koji ga poznaju i zaista su eksperti u svojoj branši, a ima ih.

Ali, to ne ide kod nas kako je logično, pa je očito da su obećanja s početka mandata premijera Hodžića i dešavanje u praksi suprotna kao Bog i šeširdžija. Prave smjene po stranačkoj matrici tek slijede. Ne da bi svima nama bilo bolje, nego da bi se utažili nezajažljivi materijalni apetiti stranačkih poslušnika i podobnika.

Za ovaj portal smijenjeni diplomirani novinar Kasim Softić, čiji mandat je trebao da traje  još 42 mjeseca, potvrdio je da će, zbog svih nezakonitosti koje su ovim putem učinjene, pravdu zatražiti sudskim putem.

Slične tužbe najavili su i ostali smijenjeni iz RTV TK. Cirkus Colorado se nastavlja!

AUTOR: Miro Petrović