Nadobudna i nimalo skromna bh. vlast brojnih povlastica iz državne kase nije se odrekla ni u vrijeme pandemije. Pokazuje to primjer Nine Mišković, sekretarke Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Osim što se u bh. institucijama razmeću novcem građana kupujući luksuzne automobile, opremajući kancelarije, putujući po svijetu…, u vrijeme ekonomske krize izazvane pandemijom nisu se odrekli ni apsurdne i sramne prakse da duplo naplaćuju vrijeme provedeno na poslu.

 

Trpe li redovni zbog “dodatnih” poslova?

Iako u većini slučajeva ti “dodatni poslovi” spadaju u opis redovnih, oni se uveliko dodatno naplaćuju, a da nikada niko nije objasnio trpe li zbog toga oni svakodnevni, da li bi onda po toj logici redovna plata trebala biti umanjena zbog izostajanja i drugog angažmana?

Prema internom aktu Ministarstva za ljudska prava, koji je u posjedu Klix.ba, u ovoj instituciji “kvalitetno obavljanje posla” dodatno se stimulira, na osnovu čega se nameće zaključak da je za uobičajenu plaću dovoljno raditi i nekvalitetno!?

 

Dobro naplaćeno “koordiniranje aktivnosti”

Ministar Miloš Lučić, naime, Sektoru za opće, pravne i finansijsko-materijalne poslove predložio je isplatu jednokratne novčane nagrade – stimulacije u iznosu od 300 KM za sekretarku Ninu Mišković. Da bi sve bilo u skladu s omiljenom krilaticom u institucijama – po zakonu, Lučić se poziva na Pravilnik o dodjeli novčane nagrade-stimulacije.

“Imenovana je kvalitetno i efikasno obavljala povjerene poslove propisane Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, a osim toga dodatno je bila angažovana na koordiniranju aktivnosti i osiguravanju ekspertske pomoći OSCE-a za izradu Zakona o ombudsmenu za ljudska prava; koordiniranje aktivnosti na finalizaciji dokumenta Srednjoročni program za suzbijanje diskriminacije s akcionim planom, koordiniranje aktivnosti vezanih za IPA programiranje, pripremu aplikacije za povlačenje sredstava WBIF-a za tehničku pomoć Ministasrtvu na daljoj izradi projekta, kao i druge povjerene poslove”, obrazložio je ministar Lučić svoju odluku.

Prije sekretarske pozicije Mišković je bila šefica Odsjeka za podršku rada Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH, a u vrijeme ministrice Semihe Borovac bila je njena šefica kabineta. S Borovac je prethodno radila i u Uredu koordinatora za reformu javne uprave.