Početak suđenja pripadnicima Ravnogorskog pokreta Dušanu Sladojeviću zvanom “Krvce” i “Čiča”, Slavku Aleksiću zvanom “Vojvoda” i Risti Lečiću, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada, ponovo je zakazan za 14. juni.

Prvobitno je početak suđenja Sladojeviću, Aleksiću i Lečiću bio zakazan za 21. april, ali je, kako su tada obrazložili u Sudu BiH, “ročište odgođeno zbog rizika i okolnosti izazvanih pandemijom virusa COVID-19 i jer se, prema aktu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), održavaju samo hitni, pritvorski predmeti”, piše Detektor.ba.

U ovom predmetu bi konačno, pet i po mjeseci nakon potvrđivanja optužnice, trebalo početi suđenje čitanjem optužnog akta i uvodnim riječima stranaka u postupku, a nakon što su sva trojica u februaru 2021. godine negirali krivicu za djelo koje im je stavljeno na teret.

Sladojević, Aleksić i Lečić se, kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, terete da su 10. marta 2019. sudjelovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u ovom gradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke poznatom kao “Draževina”, te svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

“Prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, Sladojević kao predsjednik ‘Ravnogorskog pokreta Republike Srpske’ i Aleksić su sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret”, naveli su ranije u Tužilaštvu.

Lečić se tereti da je prilikom okupljanja na trgu započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.