FOTO: Međunarodni aerodrom Tuzla

U godini koju smo ostavili iza sebe s Međunarodnog aerodroma u Tuzli prevezeno je okvirno 240.000 putnika, što je pad u odnosu na 2019. za nešto više od 50 posto.

Shodno situaciji u kojoj su se našli zbog pandemije koronavirusa te položaju ostalih zračnih luka u regiji, direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Esed Mujačić za Klix.ba postignuti rezultat u 2020. godini ocjenjuje relativno dobrim.

“Za razliku od ostalih aerodroma u okruženju, mi smo uspjeli raditi u određenom obimu. Zadržali smo neke osnovne destinacije, a gledajući situaciju i činjenicu da je aerodrom mjesec i po dana bio u potpunosti zatvoren zbog pandemije, odnosno naredbom Vijeća ministara BiH, možemo reći da je godina bila relativno dobra u poslovnom smislu”, kaže Mujačić za Klix.ba.

Pad prihoda i borba s isplatom plaća

U odnosu na planirani plan poslovanja, Međunarodni aerodrom u Tuzli uspio je ostvariti samo 40 posto prihoda, što je dovelo do otežane isplate plaća radnicima, a koja u prosjeku iznosi 790 konvertibilnih maraka. Ovakav iznos plaće manji je od prosjeka u Federaciji BiH.

“Zahvaljujući pomoći koju smo dobili od federalne i kantonalne vlade te tome da smo uspjeli smanjiti određene troškove za 40 posto, plaće smo uspjeli isplatiti u standardnom iznosu. Jedan dio toplih obroka smo ostali dužni, ali to nam je zakonski omogućeno i nadoknadit ćemo ih prvom prilikom kada nam se situacija popravi”, ističe Mujačić.

Esed Mujačić (Foto: A. K./Klix.ba) Esed Mujačić (Foto: A. K./Klix.ba)

 

Putem niskobudžetne kompanije Wizz Air s tuzlanskog aerodroma putnici mogu odlaziti na osam evropskih destinacija, shodno zimskom redu letenja koji je trenutno na snazi.

Nešto bolje poslovanje aerodrom je zabilježio u decembru kada je veći broj putnika koristio usluge zbog novogodišnjih praznika.

“U novembru prošle godine ostvarili smo najlošiji rezultat po broju prevezenih putnika te je prevezeno okvirno njih osam hiljada i tada smo imali samo osam letova sedmično. Ali, stanje se u decembru znatno popravilo te smo imali 22 leta i prevoz znatno većeg broja osoba. Također, imali smo i nekoliko dilektovanih letova iz Sarajeva te su na naš aerodrom sletjeli avioni kompanija Pegasus i FlyDubai”, navodi Mujačić.

Zimski red letenja će biti završen 28. marta ove godine, kada na snagu nastupa ljetni raspored i u tom periodu je planirano vraćanje svih destinacija koje sa aerodroma u Tuzli pruža kompanija Wizz Air. Riječ je o 15 lokacija, koje su postojale i prije pandemije koronavirusa.

“Ako se to ostvari vratit ćemo se na obim prijevoza putnika koji smo imali i prije pandemije. Wizz Air i mi smo spremni sve vratiti u prvobitno stanje, uz ostvarenje maksimuma, ali to će sve biti uslovljeno pandemijom, odnosno mjerama zabrane kretanja”, naglašava Mujačić.

Realizacija značajne investicije

U prošloj godini bila je planirana i realizacija nekoliko značajnih projekata koji će doprinijeti boljem i nesmetanom pružanju usluga s Međunarodnog aerodroma u Tuzli.

Međutim, pandemija je u 2020. to sve zakočila, a određeni novčani iznosi koji su bili osigurani od nadležnih vlada su usmjereni u tekuće poslovanje aerodroma.

Kako nam otkriva Mujačić, novac koji je ranije osiguran za izgradnju atrija ostao je netaknut te će realizacija ovog projekta uskoro početi.

“Mi od ranije imamo obezbijeđena sredstva za izgradnju atrija, ali smo imali problema vezano za angažovanje nadzornog organa te dobijanje građevinske dozvole. Nekoliko puta smo morali poništavati tender zbog dvije situacije – niko nam se nije javljao ili su se oglašavali nadzorni organi koji nemaju odgovarajuće licence za obavljanje posla”, pojašnjava Mujačić.

Posljednji tender koji je objavljen sada se privodi kraju, neophodne dozvole su osigurane, a kako nam je otkrio direktor tuzlanskog aerodroma, početak realizacije izgradnje atrija trebao bi uskoro uslijediti.

Izgradnjom ovog objekta čija je vrijednost procijenjena na milion i po maraka, postiće se značajnije rasterećenje putničkog terminala aerordoma koji je ranije doživio svoju rekonstrukciju i proširenje.

Atrij će se prostirati na površini od 900 kvadratnih metara, a u njemu će biti smještene sve rent a car agencije, suvenirnice, turističke agencije i prateći montažni objekti koji su trenutno smješteni u sklopu putničkog terminala.