FOTO: Skupština TK

Svoje mišljenje na aktuelnu političku situaciju u Tuzlanskom kantonu, odnosno poteze političara u proteklih mjesec dana dao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koji je u svom pismu od prošlog petka, između ostalog naveo da nije bilo povoda da Kantonalna vlada proglasi vanrednu situaciju i preuzme ovlasti skupštine.

Također, on je naveo da nije validna paralelna sjednica skupštine koji su održali predstavnici nove parlamentarne većine 31. decembra prošle godine, ali i da promjena većine unutar skupštine ne mora biti povod za potezanje vitalnog nacionalnog interesa.

Inzkovo pismo tumači kako ko hoće

Pismo Inzka od prošlog petka našlo se na poligonu tumačenja na način kako to kome od političara odgovara te su premijer TK Denijal Tulumović i predsjednik Kantonalne skupštine Žarko Vujović jučer u OHR otišli po dodatna objašnjenja.

“OHR insistira na funkcionalnosti kantona, zatim da se sva relevantna pitanja vrate u skupštinske procedure kako bi to omogućilo normalan slijed funckioniranja u političkom odlučivanju te preispitivanje odluke o vanrednim prilikama koju sam ja na inicijativu predsjednika skupštine donio, kako bi kanton u prethodnom periodu mogao normalno funkcionisati, sa svim ovlastima”, kazao je danas premijer Tulumović.

Pitanje vanrednih prilika, odnosno prebacivanje ingerencija sa skupštine na vladu još uvijek je otvoreno, bez konkretnog odgovora da li će i ko u ovom slučaju snositi posljedice.

“Mi ćemo pitanje te odluke svakako na prvoj sjednici skupštine otvoriti, a prije toga vlada će je povući. Ali, šta ukoliko skupština ponovno ne bude bila u punom sastavu? Kanton ćemo praktično ostaviti bez budžeta. Kao odgovoran čovjek postavio sam to pitanje i tražio odgovor, ali, nažalost, od predstavnika OHR-a konkretno ga nisam dobio, nego je rečeno da se sve treba rješavati u regularnoj skupštinskoj proceduri”, istakao je Tulumović.

On pojašnjava da se prilikom donošenja ove odluke pozvao na član 45. Ustava TK te izjavu predsjednika Kantonalne skupštine za vrijeme sjednice vlade koja je održana nakon paralelnih sjednica zakonodavnog tijela.

“Mi iz OHR-a nismo dobili implicitne odgovore da li se ili ne izašlo izvan zakonskih okvira, ali su insistirali na tome da se sva pitanja vraćaju u skupštinsku proceduru te da se na osnovu tog vrati funkcionisanje kantona i vlade, bez obzira koja bila”, nastavio je Tulumović.

Prema informacijama koje su potvrđene za Klix.ba, svoj dolazak na sljedeću sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona najavili su i zastupnici iz većine, odnosno SDP-a, SBB-a, Naše stranke i PDA. Za usvajanje kantonalnog budžeta i svih odluka koje su neophodne za nesmetano funkcionisanje kantona i dalje kao uslov nameću podnošenje ostavke članova aktuelne vlade.

“Zahvaljujem im se ako usvoje budžet, ali ukoliko budu postavili pitanje funkcioniranja vlade, odnosno podnošenja ostavki predsjednika i zamjenika skupštine te premijera i kompletne vlade, o tome ćemo se izjasniti tokom sjednice. Nijedne sekunde kao premijer ne želim blokirati funkcionisanje svih tokova u našem kantonu”, kazao je Tulumović.

Krnja vlada

Vlada Tuzlanskog kantona trenutno je u krnjem sastavu, a četiri ministarske fotelje su prazne, s obzirom na to da su ranije smijenjeni ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić te rada, socijalne politike i povratka Admir Hrustanović, a ostavke su podnijela dva ministra iz SBB-a. Riječ je o ministru prostornog uređenja i zaštite okolice Elviru Rožnjakoviću i Edinu Buševcu, ministru trgovine, turizma i saobraćaja.

“Dva ministra iz SBB-a su podnijeli ostavke koje nisu neopozive i one su proslijeđene na skupštinsko odlučivanje. Druga dva ministra mijenjaju državni službenici iz reda zaposlenika te su oni uz ovlaštenje premijera funkcionirali i dolazili redovno na sjednice vlade, tako da smo imali kvorum za nesmetano funkcionisanje. Na ovaj način smo ostvarili određene uštede u budžetu jer ti ministri nisu dobijali plaće”, kazao je Tulumović.

Politička drama u Tuzlanskom kantonu rezultirala je i podnošenjem krivičnih prijava na oba politička fronta, a na osnovu kojih je Kantonalno tužilaštvo formiralo predmet.