FOTO: Ilustracija
Danas su se iz Tužilaštva BIH odlučili obratiti bh. građanima povodom objavljivanja u javnosti optužnice ili dijelova optužnice Tužilaštva BiH protiv osumnjičenih u ovoj aferi.

1) Nakon ispitivanja osumnjičenih osoba u ovom predmetu od 30.11. do 02.12.2020. godine prilikom čega je osumnjičenima predat zapisnik o ispitivanju u kojem je naznačen osnov sumnje za koji se sumnjiče, u medijima je objavljen dio tog zapisnika, lažno prikazan kao “nacrt optužnice“.

2) Nakon što je Tužilaštvo BiH sačinilo i dostavilo na potvrđivanje Sudu BiH optužnicu broj: T20 0 KTO 0018837 20 od 04.12.2020. godine protiv osumnjičenih Fadila Novalića i dr., optužnica je objavljena u medijima, a sadržajem objave obuhvaćeni su i lični / osobni podaci osumnjičenih osoba i predloženih svjedoka;

“Osim što je navedenim nezakonitim postupanjem javnost dovedena u zabludu, dostavljanjem medijima nepotvrđene optužnice počinjene su brojne nezakonitosti u pogledu neovlaštenog objavljivanja ličnih podataka osumnjičenih osoba i predloženih svjedoka”, navode iz Tužilaštva.

Dalje se kaže kako je navedenim postupcima narušen integritet postupka potvrđivanja optužnice od strane Suda BiH, te ugrožena prava osumnjičenih osoba i svjedoka.

“Tužilaštvo BiH svako neovlašteno činjenje dostupnim dokumenata i sadržaja iz kaznenog spisa shvata kao još jedan u nizu pritisaka na rad u ovom predmetu. Obavještavamo javnost da će radnje činjenja dostupnim ili ustupanja dokumenata i podataka iz spisa, a za koje se saznalo ili došlo u okviru sudskog postupka, a koji se po zakonu ne smiju učiniti dostupnim, biti predmetom hitne istrage, zbog osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo – Povreda tajnosti postupka iz članka 237. KZBiH”, saopćeno je.

Tužilaštvo BiH će o navedenom upoznati Agenciju za zaštitu ličnih podataka (AZOP) BiH od koje će biti zatraženo poduzimanje mjera i radnji iz svoje nadležnosti, u pogledu sankcioniranja objelodanjivanja ličnih podataka osumnjičenih osoba i svjedoka.

“O svemu navedenom će biti hitno obavještene i domaće i međunarodne organizacije koje prate rad na predmetima korupcije visoke razine, te će biti zatraženo njhovo žurno uključivanje u postupak praćenja rada državnih organa na ovom predmetu kako bi se spriječile zlouporabe u postupku”, zaključeno je.