FOTO: Enver Bijedić prilikom dovođenja na saslušanje (Foto: A. K./Klix.ba)

Općinski sud u Tuzli odbio je dodijeliti Enveru Bijediću imunitet od krivičnog gonjenja u krivičnom postupku zbog sumnje na učestvovanje u namještanju višemilionskog tendera. Tužilaštvo je predložilo da mu se zabrani rad kao državnog zastupnika.

Kako su naveli iz Općinskog suda u Tuzli, vijeće sudija danas je odlučivalo o zahtjevu Envera Bijedića za imunitet od krivičnog gonjenja u krivičnom postupku zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela u sticaju s krivičnim djelom primanja dara ili drugih oblika koristi radi trgovine utjecajem.

“Vijeće sudija je ocijenilo da u konkretnoj krivičnoj pravnoj stvari osumnjičenom Enveru Bijediću ne pripada pravo imuniteta. U obrazloženju rješenja suda navedeno je da Zakon o imunitetu Bosne i Hercegovine ne poznaje djelimično pozivanje prava na imunitet, niti je to pravo podijeljeno na faze krivičnog postupka, već samo isključivo da se osoba može pozvati na pravo na imunitet da je postupak koji predstavlja osnov za pokretanje tog krivičnog postupka izvršen u okviru njegovih dužnosti”, naveli su iz tuzlanskog suda.

Sud će danas donijeti i odluku po prijedlogu Kantonalnog tužilaštva od 26. februara ove godine za donošenje dodatne mjere zabrane, da se protiv osumnjičenog Envera Bijedića izrekne mjera zabrane obavljanja dužnosti zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Kako saznaje Klix.ba, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona se na predlaganje ove mjere zabrane odlučilo nakon Bijedićevog obraćanja tokom sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH, kada se kolegama obratio neobičnim izvinjenjem. On je tada kazao da se izvinjava “zbog neprimjerenog ponašanja Tužilaštva Tuzlanskog kantona”.

“Na taj način su nanijeli štetu i meni i ugledu ovog doma”, poručio je Bijedić, referirajući se na akciju u kojoj je priveden pa pušten na slobodu.

Podsjetimo, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nedavno su po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Tuzli proveli akciju pretresa i privođenja šest osoba koje su osumnjičene za namještanje tendera u Rudniku soli Tetima u Tuzli, a riječ je o državnom zastupniku i predsjedniku Socijaldemokrata BiH Enveru Bijediću, aktuelnom direktoru rudnika Azizu Čačkoviću, zaposlenicima Amiru Tursunoviću i Amiru Sušiću te Dženanu i Atifu Mujkiću iz kompanije Mining & Drilling iz Gračanice.

Svi osumnjičeni su bili obuhvaćeni posebnim istražnim radnjama, kao što su tajno praćenje i tehničko snimanje njihovih fizičkih sastajanja te obavljanja telefonskih razgovora. Upravo to je tužilački tim dovelo do relevantnih informacija o namještanju tendera u vrijednosti od pet i po miliona konvertibilnih maraka, a posao je dodijeljen upravo kompaniji Mining & Drilling.

Također, naknadno je uhapšen, saslušan te pušten na slobodu i Enes Bešić, istražitelj Policijske uprave u Gračanici.