FOTO: Vesna Švancer

Kantonalni sud u Tuzli donio je osuđujuću pravosnažnu presudu za Švancer te joj je izrekao jedinstenu kaznu zatvora zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela počinjenog u sticaju sa krivičnim djelima zloupotreba položaja i ovlašćenja i prevara

Također, njoj je izrečena i sigurnosna mjera zabrane obavljanja svakog poziva, djelatnosti ili dužnosti u predstavničkim i izvršnim organima vlasti, javnim ustanovama ili preduzećima u BiH u periodu od dvije godine. Uz to, prema presudi, oduzima joj se i imovinska korist pribavljena krivičnim djelima u iznosu od skoro 11.500 KM i utvrđuje obaveza da jednom od oštećenih vrati oko 5.000 KM štete.

“Kantonalni sud Tuzla je pravosnažnom presudom preinačio prvostepenu presudu Općinskog suda Tuzla kojom joj je ranije izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci i navedena mjera zabrane obavljanja poziva ili dužnosti u trajanju od 10 godina”, naveo je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Podsjećamo, optužnicom tuzlanskog tužilaštva Švancer se teretila da je formirala udruženje, u kojem su bili Azra Džafić i još neke njima poznate osobe, kako bi u postupku dodjele i isplate nepovratne pomoći građanima i neprofitnim organizacijama u FBiH iz planiranih sredstava budžeta Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, uslovljavali iste da im vrate veći dio isplaćenih sredstava.

“Tako su Švancer i drugi članovi udruženja u periodu od marta 2016. do aprila 2018. godine u Sarajevu, Visokom, Tuzli i Koraju, vodeći se ličnim interesima, a ne interesima službe i građana FBiH i suprotno Poslovniku Parlamenta FBiH, kontaktirali građane i neprofitne organizacije te obećavali, a Švancer i isplaćivala, nepovratnu pomoć u manjim iznosima, a većinu sredstava korisnici su vraćali Švancer ili članovima udruženja”, istaknuto je u optužnici.

U optužnici je navedeno da je Švancer, kao organizatorica udruženja, odobrila ukupno devet isplata korisnicima pomoći, u pet situacija građanima i u četiri neprofitnim organizacijama, koji su, uslovljeni od članova udruženja ili same Švancer, znatan dio isplaćenih sredstava njima i vratili.

Također, Švancer je optužena i da je 2017. godine u Visokom obećavala jednoj osobi da će njegovom privrednom društvu pomoći u naplati većeg iznosa potraživanja od dužnika, iako u tom pravcu nije poduzela ništa. Držeći ovu osobu u zabludi da će mu pomoći, od njega je tražila 2.500 eura pozajmice, da bi po primanju novca izbjegavala bilo kakve kontakte s njim.