FOTO: Hapšenje Denisa Prcića

Direktor Američkog univerziteta u Tuzli i još dva zaposlenika te visokoškolske ustanove uhapšeni su danas u opsežnoj policijskoj akciji, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, po naredbi i nalogu državnog suda i tužilaštva, policijski službenici danas su izvršili pretrese na području Tuzle i Sarajeva, a u Tuzlanskom kantonu su tri osobe uhapšene.

Riječ je o direktoru Američkog univerziteta u BiH Denisu Prciću i njegova dva saradnika, odnosno Emiru Mujkanoviću i Melisi Belkić-Mujkanović.

Riječ je o akciji koja je obavljena u okviru predmeta koji se vodi zbog diplome koju je Američki univerzitet u BiH izdao direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću.

“Pretresi se odnose na ukupno tri osobe, a vrše se s ciljem pronalaska dokumentacije, dokaza i službenih evidencija Američkog univerziteta u Tuzli. Osumnjičene osobe bit će ispitane u zakonskom roku, nakon čega će postupajući tužilac donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu”, kazao je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Grubešić je naveo da se pretresi vrše radi pronalaska dokaznih materijala o radu i djelovanju ove ustanove, a u okviru istrage koja se odnosi na nezakonitosti i neregularnosti u vezi s izdatim diplomama.