FOTO: Sjednica GV Tuzla
Sa 25 glasova za te pet suzdržanih, vijećnici u Gradskom vijeću Tuzle jučer su usvojili nacrt budžeta za ovu godinu. Među onima koji su suzdržani našao se i Zijah Rifatbegović, predsjednik Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Tuzle, dok su njegove ostale stranačke kolege, konkretno Šefik Husić, Medina Lolić, Nusret Muminović i Ćerim Rastoder podržali spomenuti dokument.

Potez ove četvorke razlikuje se od stava stranke što je još jednom pokazalo razjedinjenost unutar Kluba vijećnika SDA. Isto se dogodilo i na konstituirajućoj sjednici tog zakonodavnog tijela, kada su za razliku od Rifatbegovića, njegove stranačke kolege podržale imenovanje predsjedavajuće i njene zamjenice iz Socijaldemokratske parije (SDP).

“SDA je temeljna stranka koja je prošla kroz niz iskušenja i analiza. Organi stranke će sigurno razmatrati učešće i ocijeniti rad svih gradskih vijećnika koji dolaze kao članovi SDA. Vjerujem da će stranka iznaći snage za prevazilaženje ove krize, kako bismo u narednom periodu djelovali što složnije i jedinstvenije”, kazao je Rifatbegović.

Nacrt budžeta nije usvojen jednoglasno (Foto: A. K./Klix.ba) Nacrt budžeta nije usvojen jednoglasno (Foto: A. K./Klix.ba)

Kako je dodao, izvršni odbor stranke njega je ovlastio za predsjednika Kluba vijećnika SDA, dok ostali organi stranke ne provedu sve procedure za zvanično imenovanje čelnika.

“Ovo doživljavam kao jednu prijelaznu fazu u kojoj svi vijećnici mogu kvalitetno dati svoje prijedloge, što se pokazalo i danas, a stranka će o političkoj disciplini, subjektu gradskog vijećnika i njegovom učešću u jedinstvenim odgovorima dati svoje stajalište, koje ne želim prejudicirati niti na jedan način”, istaknuo je Rifatbegović.

Na upit da li je moguće da vijećnici koji su pokazali neposlušnost prema odlukama stranke budu isključeni iz SDA, Rifatbegović je kazao da ništa ne želi prelamati preko koljena.

“Ljudima treba dati priliku da se stvari analiziraju te kao jedan temeljni politički subjekt koji ima ozbiljne ambicije u narednom periodu na izborima 2022. i 2024. damo stajalište koje će pokazati političku zrelost svih nas koji zastupamo taj subjekt. Organi stranke imaju vrlo kvalifikovane i kompetentne ljude koji odlučuju o tome. Sve ono što stranka kao politički subjekt odluči, ja ću kao legalista u potpunosti poštovati”, naglasio je Rifatbegović.

Rukovodstvo Gradskog vijeća Tuzle (Foto: A. K./Klix.ba) Rukovodstvo Gradskog vijeća Tuzle (Foto: A. K./Klix.ba)

Također, ni vijećnici Demokratske fronte danas nisu ispoštovali instrukciju o povlačenju iz većine, konkretno saradnje sa SDP-om, što je od njih zahtijevao predsjednik Kantonalnog odbora stranke Zlatan Begić, zbog činjenice, kako je naveo, da se u SDP-ovoj Vladi TK nalazi ministar iz HDZ-a. Naime, i oni su shodno ostalim članovima većine podržali nacrt budžeta za ovu godinu.

Vijećnici iz Demokratske fronte nisu željeli davati izjave za medije, kratko kazavši da će njihov stav vezano za ostanak ili izlazak iz većine zvanično biti zauzet sutra na sjednici Glavnog odbora stranke. Nešto ranije su potvrdili da u ovom trenutku nema promjena u njihovom odnosu prema dogovorenoj saradnji sa SDP-om u Gradskom vijeću Tuzle.

S druge strane, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović za Klix.ba je kazao da je trenutna većina stabilna, što je, kako je naveo, pokazao i današnji način glasanja za nacrt budžeta grada za 2021. godinu.

“Mi imamo stabilnu većinu uz napomenu da većina u kantonalnoj skupštini ili federalnom i državnom parlamentu nije isto kao ona u lokalnim zajednicama. Ovdje se radi o predstavničkom tijelu. Ovdje većina nije vezana za imenovanja ministara, kao što je to slučaj na višim nivoima vlasti. Situacija kod nas nije dramatična, što je vidljivo i na ovoj drugoj sjednici Gradskog vijeća. Mislim da bi u narednom periodu trebalo ići sve bolje kada se međusobno još kvalitetnije upoznamo”, kazao nam je Imamović.

Vijećnici su imali primjedbe na nacrt budžeta (Foto: A. K./Klix.ba) Vijećnici su imali primjedbe na nacrt budžeta (Foto: A. K./Klix.ba)

Kada je riječ o usvojenom nacrtu budžeta, projekcije pokazuju da su za ovu godinu planirana sredstva u iznosu od ukupno 61,2 miliona KM. U strukturi sredstava prihodi su okvirno 51 milion maraka, a razlika se odnosi na utrošena sredstva kredita koja unaprijed imaju svoju utvrđenu namjenu od Gradskog vijeća Tuzle.

Iz opozicije su iznijeli primjedbe na ovogodišnji nacrt budžeta, ocijenivši ga socijalnim i nerazvojnim, uz poruku da nije okrenut privredi, već udruženjima koje predstavljaju stalno biračko tijelo aktuelne gradske vlasti.

“Ovaj budžet bi se trebao više okrenuti privredi i realnom sektoru te da grad postane partner privrednicima. Za mene je sramotno što se plaće u gradskim službama u velikom obimu podižu, kao i naknade, dok nam ljudi doslovno ostaju na ulici jer nemaju posla zbog pandemije koronavirusa. Također, FK Sloboda se koristi kao predizborno oružje kada im treba, a kada nije izborna godina njima se novac umanjuje i uvijek dođemo u isti cirkularni problem, kada je riječ o sportu i sportskim kolektivima koji su simbol grada”, kazao je vijećnik Naše stranke Omer Berbić.

Također, na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzle usvojen je i prijedlog odluke o izvršenju budžeta za ovu godinu. Oba dokumenta sada se po procedurama upućuju u javnu raspravu.