Za šest osoba, od njih ukupno 11 koliko je uhapšeno u akciji brčanske i tuzlanske policije, određen je jednomjesečni pritvor. Svi su osumnjičeni za organizirani kriminal kroz koji su prometovali 90 kilograma droge.

Na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta Osnovni sud u toj regiji odredio je jednomjesečni pritvor šestorici osumnjičenih za organizirani kriminal u vezi s prometom opojnih droga, a koji su uhapšeni u operativnoj akciji Klanac.

Organizatoru T.H. i pripadnicima grupe R.A., T.A., M.E., M.S. i A.E pritvor je određen zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo, uništiti dokaze ili utjecajem na svjedoke i saučesnike ometati krivični postupak.

Kako su podsjetili iz brčanskog tužilaštva, protiv ove grupe koja je na području Brčko distrikta i Tuzlanskog kantona od 2018. godine, duže vremena su se intenzivno provodile istražne aktivnosti.

“Grupa s jasnom hijerarhijom i podjelom zadataka osumnjičena je da je na području distrikta Brčko i Gračanice prometovala preko 90 kilograma opojnih droga skrivajući je do daljnjeg preuzimanja u zemljištu obraslom rastinjem, pod kamenjem i u zakopanim buradima. Sumnja se da je T.H. kao osoba zadužena za prevoz droge određivao B.A., A.E. i M.E. koji je uz R.A., M.S., H.A. i T.K. vršio i njeno dalje raspoređivanje, skrivanje i predaju radi prodaje”, naveli su iz tužilaštva.

Također, pretresi i hapšenja su izvršeni i u Tuzlanskom kantonu, a svi uhapšeni su osumnjičeni za krivična djela organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelom neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Operativna akcija kodnog naziva Klanac sprovedena je na 22 lokacije, gdje su izvršeni pretresi, a policija je pored raznih predmeta, novca i oružja, zaplijenila više od četiri kilograma droge.