FOTO: Članovi kriznog štaba TK

Tuzlanski kanton trenutno se nalazi na korak do lockdowna, a ova mjera bi mogla biti primijenjena u narednim danima ukoliko dođe do usložnjavanja epidemiološke situacije. Nadležni su upozorili da je stanje izuzeto ozbiljno, s tendencijom pogoršanja.

Krizni štab Kantonalnog ministarstva zdravstva danas je razmatrao trenutnu epidemiološku situaciju, koja je ocijenjena izuzetno ozbiljnom, s tendencijom drastičnog pogoršanja. Zbog toga su donijeli odluku da stanovništvo upozore na izuzetno važno poštivanje svih mjera koje su trenutno na snazi.

“Vjerovatno ćemo u ponedjeljak ili utorak razmotriti situaciju, a ukoliko dođe do znatnijeg usložnjavanja situacije, donijet ćemo odluku o privremenoj obustavi funkcionisanja djelatnosti koje nisu od esencijalne važnosti za građane. To podrazumijeva uvođenje lockdowna, poput onoga u Sarajevskom kantonu”, kazao je kantonalni ministar zdravstva Božo Jurić.

Uvođenje lockdowna podrazumijevalo bi zatvaranje svih objekata koji nisu od esencijalne važnosti za građane, a rad bi bio omogućen jedino prodavnicama prehrambenih proizvoda, apoteka, benzinskih pumpi i ustanova koje su od važnosti za živote građana.

Nadležni poručuju da Tuzlanski kanton sada čekaju dvije kritične sedmice kada je riječ o povećanju broja zaraženih. U ovom trenutku, kako su naveli, svaki treći testirani na koronavirus je pozitivan.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović kaže da se u bolnici trenutno nalaze pacijenti sa izuzetno teškim kliničkim slikama.

“Sitaucija nije alarmantna, ali jeste veoma ozbiljna. Raniji bolnički kapaciteti su popunjeni sa 90 posto, a nova COVID bolnica već je popunjena 50 posto. Vikendi su veoma kritični jer naše COVID ambulante, pored hospitaliziranih imaju i pacijente koji se nalaze u izolatoriju i zahtijevaju pružanje medicinske pomoći”, istaknuo je Jusufović, koji očekuje povećanje broja hospitaliziranih u danima vikenda.

Nadležni su danas apelovali na građane Tuzlanskog kantona da situaciju moraju shvatiti izuzetno ozbiljno, kako se zdravstveni sistem ne bi našao pred potpunim slomom.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK kazali su da će policijsko-inspekcijski nadzor u narednim danima biti znatno drastičniji, a sve s ciljem kontrole poštivanja epidemioloških mjera koje su treutno na snazi.

S obzirom da je u nadjelju Uskrs, također, vjernicima je preporučeno da ovaj blagdan obilježe u najužem krugu porodice, izbjegavajući mogućnost inficiranja.