Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić prisustvovao je sjednici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) prošle sedmice u Mostaru. Na ovo je ukazao predsjednik Kluba DF-a Mahir Mešalić jer je ranije rečeno da Jurić nije član HDZ-a.

“Ministar zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona Božo Jurić, čovjek za koga su rukovodstva SDP-a i Naše stranke rezolutno tvrdili da je nije član HDZ-a, u petak (radni dan) 04. juna 2021 prisustvuje ispred delegacije HDZ-a sastanku 9. zasjednja HNS-a”, napisao je Mešalić.Dalje je naveo da je Božo Jurić, u pola radnog vremena i u stanju pandemije, aplaudirao i nekim delegatima i govorima poput čovjeka ekstremno-desnih stavova Marija Karamatića čak glasajući za “neke prijeteće rezolucije”.

“Da li je Premijer Vlade TK Kadrija Hodžić upoznat da mu je ministar zdravstva tijekom radnog dana u stanju pandemije ‘službeno’ u Mostaru na zasjedanju HNS-a gdje se pljuvalo po svemu što je građansko u BiH!? Da li je poveo i službeno vozilo i vozača? Da li je ministar za svoje putovanje naplatio dnevnice od građana Tuzlanskog kantona da prisustvuje sastanku HNS-a na kome se govori protiv građanske Bosne i Hercegovine!? Šta na ovo kažu pojedini članovi rukovodstva SDP-a i NS (čitaj na insistiranje Predraga Kojovića) koji su i nas iz DF-a u TK na nekim sastancima Bh. bloka u Sarajevu nagovarali da uđemo u koaliciju sa PDA!?”, pita se Mešalić.

Foto: N1 televizija
Foto: N1 televizija

Dalje navodi da je ministar zdravstva TK Božo Jurić prisustvovao sjednici HNS-a dok se u Tuzlanskom kantonu neki vakcinišu “preko štele”, dok kolege studenti sa Univerziteta u Tuzli idu u Beograd na vakcinaciju.

“Bravo eksperti. Kada sam ih upozoravao da su isporučili najvažniji resor zdravstva na Tuzlanskom kantonu direktno u ruke Dragana Čovića, svi su potrčali da me demantuju u svojim medijima da gosp. Jurić nije ni član HDZ-a. I nije tu sporno što je čovjek (ministar Jurić) član bilo koje političke stranke, to je njegovo pravo, već što svi iz koalicije SDP, PDA, NS, HDZ i SBB skakali da to demantiraju na način da dezavuišu i lažu javnost i građane Tuzlanskog kantona. Na moju žalost, znam i koji je farmaceutski lobiji tražio da HDZ preko PDA dobije resor zdravstva u TK, znam i šta mu je zadatak, znam i zašto su prepustili PDA-u rukovođenje UKC-om Tuzla, ali to ćemo obrazložiti nekom drugim prilikom. A pošto su svi negirali i lagali, građane i medije, da je ministar zdravstva TK visokopozicionirani član HDZ-a, možda ga je na Sabor HNS-a poslao gosp. Kadrija Hodžić, a možda i PDA!”, poručio je.

Prisustvo ministra zdravstva TK Bože Jurića je snimljeno kamerama RTV HB.

“Ovoj samozvanoj ‘ekspertnoj’ Vladi TK treba reći glasno i jasno: Na pos’o!”, zaključio je Mešalić.