FOTO: Ilustracija
Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u ovom trenutku su u najnepovoljnijem položaju u odnosu na sve ostale kolege u Federaciji BiH, jer njihove osnovne plaće nisu izjednačene.

Kako navode tuzlanski policajci, njihova osnovna plaća je 698 konvertibilnih maraka, dok kolege u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova primaju 891 KM, a u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona 810 maraka.

“Ovo se dešava zbog nedonošenja zakona o plaćama i drugim naknadama, koji je usklađen i donesen u većini kantona u Federaciji BiH. Ako već ne možemo da se poredimo s MUP-om Kantona Sarajevo, očekujemo izjednačavanje s kolegama u ZDK ili u Mostaru, koji imaju veće plaće u odnosu na nas”, kazao je Hasan Alić, predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, istaknuvši da u Tuzli referent ima gotovo stotinu maraka veću plaću od policajca.

Prije 11 godina donesen je Zakon o plaćama policijskih i službenika namještenika u Federaciji BiH, a njegova završna odredba kaže da su svi kantoni obavezni u roku od 90 dana uskladiti svoje propise. Međutim, to u Tuzlanskom, ali i još nekoliko kantona u Federaciji BiH do danas nije ispoštovano, a najviše ispaštaju policajci, posebno oni u Tuzli.

“Sve odgovorne osobe u kantonima će odgovarati ako u nekom razumnom roku od šest mjeseci ne ispoštuju odredbe zakona. Ja sam već sačinio krivičnu prijavu protiv svih odgovornih osoba koje nisu u roku usvojile svoje zakone za ujednačavanje plaća i ona će se odnositi na zloupotrebu položaja”, kazao je Almir Salkičević, član Upravnog odbora Saveza sindikata policije FBiH.

Policajci u Tuzlanskom, ali i u još nekoliko kantona u Federaciji BiH rade i bez potpisanog kolektivnog ugovora koji bi regulisao njihov radnopravni status.

“Ukoliko ne dođe do potpisivanja kolektivnih ugovora, mi imamo druge sindikalne mjere koje ćemo pokrenuti, a nije isključeno da dođe i do protesta ili štrajka policijskih službenika. Od danas nećemo dozvoljavati da teku rokovi, već startujemo energičnije”, upozorio je Dragan Škulj, član Saveza sindikata policije FBiH.

O rješavanju problema u kojima se nalaze, policijski službenici raspravljali su danas u Tuzli na sastanku Saveza sindikata policije i uposlenika u ministarstvima unutrašnjih poslova u FBiH.