Već peti toplotni val u Bosni i Hercegovini, ekstremno visoke temperature i svega 40 posto padavina od uobičajenih za ovo doba godine, pored šteta na usjevima građanima u Tuzlanskom kantonu stvara probleme sa vodosnabdijevanjem.

Nedostatak vode za osnovne potrebe, suhe cijevi su česta pojava što toplotni val čini još nepodnošljivijim.

Građani pojedinih naselja u Sapni sa nedostatkom vode susreli su se još u prvoj polovini juna mjeseca.

“Mi imamo problem već od 10. juna, a prestavnici Komunalnog preduzeća govore da rade na popravci vodovoda”, izjavio je Feni predsjednik MZ Donji Zaseok Fahrudin Ibrahimović.

Kako su im nadležni cisternu sa vodom dovezli svega dva puta u protekla dva mjeseca, mještani koji imaju problema u vodosnabdijevanju svakodnevno dovoze vodu iz zvorničkih i kalesijskih naselja.

Ništa bolja situacija nije ni u okolnim tuzlanskim naseljima. Nataša Tadić je mještanka Par Sela, pored vode, njihov problem je i struja koja često nedostaje.

“Par Selo i Pasci su mjesne zajednice koje imaju brojne probleme sa infrastrukturom. Godinama muku mučimo sa strujom, a posljednjih dana i sa vodom. Po najvećoj vrućini i u doba pandemije, nekoliko dana nismo imali vodu. To je dodatno izazvalo nezadovoljstvo mještana radom javnih preduzeća. Svi uredno plaćamo račune i uopšte nas ne treba zanimati u kakvom je stanju vodovodna ili električna mreža već nadležna preduzeća trebaju da vode računa o tome”, navodi Tadić.

Od juna do danas u Tuzlanskom kantonu palo je svega 40 posto kiše od uobičajenih vrijednosti. Tokom juna mjerna stanica u Gradačcu zabilježila je 38 l/m2, dok je uobičajena količina za šesti mjesec u ovom dijelu BiH 98,8 l/m2. U Tuzli tokom šestog mjeseca palo je 59l/m2, od uobičajenih 110l/m2.

“Tokom juna u Gradačcu je bilo šest kišnih dana, a julu pet kišnih dana u Gradačcu i šest u Tuzli. Kada je riječ o augustu situacija sa padavinama je katastrofalna i praktično snadbijevanje zemlje vodom zanemarivo”, izjavio je Bakir Krajinović iz Federalnog hidrometeorloškog zavoda BiH.

Prema podacima tog zavoda, Tuzlanski kanton je najbolje prošao kada je riječ o padavinama ovog ljeta, ali na svom zapadnom dijelu. Idući prema istoku, situacija je znatno gora i padavina je bilo znatno manje.

Krajinović je kazao i da prognoze za ostatak augusta nisu optimistične, te da na vidiku nema značajnijih padavina za ovaj dio BiH.

Tuzlanski kanton ovog ljeta karakterišu sparne noći i temperature koje ne idu ispod dvadeset stepeni.