Konferencija za medije Kantonalnog kriznog štaba (Foto: A. K./Klix.ba)

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, gdje je koronavirusom zaraženo 40 zaposlenika, danas je doneseno nekoliko novih mjera u cilju suzbijanja jačeg prodora infekcije, ali i sprečavanja kolapsa sistema.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona danas je održao sjednicu hitnog karaktera na kojoj se razmatrala epidemiološka situacija u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Prema riječima direktora te zdravstvene ustanove Vahida Jusufovića, trenutno je koronavirusom zaraženo 40 zaposlenika raznih profila, među kojima su infektolozi, pulmolozi, specijalisti za plućne bolesti i anesteziolozi.

“Zabrinjavajuća je činjenica da je u proteklih deset dana od četiri zaražene osobe, odnosno medicinska radnika, taj broj povećan na 40. Veoma je neugodno da su među njima i oni koji su glavni nosioci liječenja oboljelih od COVID-19. Nažalost, jutros nam je preminuo i kolega koji je koronavirusom zaražen na radnom mjestu i imao je vrlo tešku kliničku sliku”, naveo je Jusufović.

Kako se ne bi došlo u stanje pred pucanja zdravstvenog sistema, danas su donesene određene mjere koje će trajati 14 dana i odnose se na suspendovanje hladnog operativnog programa, a u kontinuitetu će se raditi akutni program.

“Samo elektivni slučajevi će se pregledati u smanjenom broju. Kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite neće doći u pitanje i to građani moraju znati. Mi ćemo također uvesti i sistem što manjeg kontakta među osobljem kroz rad u turnusima, odnosno četverobrigadni radni sistem na svim klinikama i zavodima gdje to dozvoljava broj osoblja”, pojasnio je Jusufović.

Nova mjera je donijeta i u pogledu privremene obustave praktične nastave u kliničkom centru za studente Medicinskog fakulteta u Tuzli, srodnih fakulteta i Srednje medicinske škole, izuzev studenata koji su u završnom semestru, odnosno onih koji obavljaju klinički staž.

U proteklim danima zabilježeno je i kontinuirano povećanje hospitalizacija zaraženih koronavirusom u dvije COVID bolnice u Tuzli te će unutrašnjim raspoređivanjima okvirno 30 posto osoblja UKC-a biti angažovano u ovim odjeljenjima.

“Mi danas u COVID bolnicama imamo 72 pacijenta, što pokazuje porast jer smo jučer imali njih 60. Otprilike jedna trećina hospitaliziranih ima tešku kliničku sliku. Situacija je ozbiljna i da nije takva mi ne bismo ovako reagovali”, upozorio je Jusufović.

Kada je riječ o kisiku i ostalim lijekovima, Jusufović je trenutne zalihe ocijenio stabilnim, a govoreći o početku vakcinisanja zaposlenika pristiglim cjepivima, direktor UKC-a je naveo da taj proces kreće sutra.

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić danas je naveo da se trenutna epidemiološka situacija ne može smatrati alarmantnom, ali shodno rastu brojeva novootkrivenih pozitivnih slučajeva, ona svakako ima tendenciju pogoršanja.

“U svakom slučaju se ovaj problem mora ozbiljno shvatiti te se adekvatno pristupiti provođenju svih mjera”, naglasio je Jurić.

U Tuzlanskom kantonu danas je koronavirus otkriven kod još 70 pacijenata, a najviše ih je iz Tuzle i to 40. Trenutno je aktivno 688 inficiranih osoba.