FOTO: Dan Armije RBiH

Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine obilježen je u Zenici na spomen-obilježju Kameni spavač gdje su predstavnici kantonalne vlasti i boračke organizacije kao i pripadnici OS BiH položili cvijeće.

Koordinacioni odbor temeljnih boračkih organizacija Armije Republike BiH Zeničko-dobojskog kantona danas su poručili da je ovo vrijeme u kojem se smišljeno i sistematski pokušavaju revidirati historijske činjenice, istrajava u tome da laž postane istina te istina postane laž.

“Svjedoci smo i sudionici vremena u kojem je na očigled Evrope i svijeta počinjena agresija na državu BiH u sklopu koje je počinjen ratni zločin, genocid, stradanje civila, silovanje žena i ubijanje djece, samo zato što su bili Bošnjaci. Sudionici smo vremena i učesnici rata koji su goloruki s improviziranim puškama bez hrane i opreme postali branioci civilizacijskih normi i standarda. Braneći živote branili smo i multietničku i multikonfesijalnu Republiku BiH u kojoj ima mjesta za sve bez obzira kako se zvali, kojoj vjeri i kulturi pripadali”, poručili su iz Temeljnih boračkih organizacija u ZDK.

Nadalje su naveli da različitosti brane i 26 godina poslije rata, ali da su 90-ih godina, ali i danas na strani pravde.

“Od ništa smo stvorili Armiju Republike BiH koja je uz nadljudske napore odbranila državu BiH u kojoj ima mjesta za sve bez obzira kako se zvali i prezivali”, dodao je predsjednik Temeljnih boračkih organizacija ZDK Nazim Bečirević.

Povodom 29. godišnjice od formiranja Armije Republike BiH koja je zaslužna za opstanak BiH ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković je kazao da je današnji dan najznačajniji u historiji BiH.

“Ono što me straši i ne može da me ohrabri je trenutno stanje nasrataja na teritorijalni integritet, suverenitet i političku nezavisnost BiH. Svakodnevno dobivamo informacije koje idu u pravcu zahtjeva za mirno razilaženje, na bilo koji način, gdje se narušava integritet i suveneritet BiH. Imamo slabljenje OSBiH dok se komšije naoružavaju i postaju regionalne sile. Nama preostaje da budemo budni na očuvanju temelja i granica BiH, da se brinemo o boračkoj populaciji i da čuvamo tekovine NOR-a”, kazao je Čolaković.

Organizatori su naglasili da je na današnjem obilježavanju Dana Armije Republike BiH prisustvovalo je svega 20-ak ljudi kako bi se ispoštovale epidemiološke mjere i na taj način sačuvalo zdravlje i životi boraca.