FOTO: Bijeljina

Skandalozna odluka o davanju saglasnosti Udruženju četnika veterana iz Bijeljine za podizanje biste ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata Draži Mihailoviću u tom gradu usvojena je na jučerašnjoj sjednici Skupštine grada.

Odluka je usvojena sa 28 glasova za, dva protiv i jednim suzdržanim, a usvajanju je prethodila burna rasprava jer su odbornici SDA u Skupštini grada Bijeljina zatražili da se o ovome uopće ne raspravlja i da ova tačka bude uklonjena sa dnevnog reda.

To nije učinjeno nakon čega je dbornik SDA Mustafa Gradaščević rekao gradonačelniku Ljubiši Petroviću da se potezanjem ovih tema Bijeljina vraća u prošlost.

“Grad Bijeljina dosad je bio primjer saradnje i suživota. Ovim prijedlogom vraćamo se u prošlost i ponovo potežemo stare teme”, kazao je Gradaščević.

Na to mu je odgovorio odbornik Pokreta za Bijeljinu Milenko Mitrović koji je rekao da ne vidi nikakv problem u ovoj odluci obzirom da u ovom gradu već postoji trg koji nosi Mihailovićevo ime.

“Ne znam zašto je ovo teška tema. Mi u Bijeljini imamo dugo već Trg Đenerala Draže i niko nije nikada uputio nikakvu inicijativu za ukidanje naziva tog trga. Ne vidim u čemu je problem”, rekao je Mitrović.

Gradonačelnik Petrović nakon toga je prekinuo raspravu rekavši da je tačka dnevnog reda bila pripremljena već u oktobru prošle godine.