FOTO: Zdravko Mamić

Današnje hapšenje sudija u Osijeku, koje je uslijedilo nakon optužbi za korpuciju, koje je iznio Zdravko Mamić, moglo bi se okrenuti i protiv samog Mamića.

Advokat Ljubo Pavasović Visković, koji zastupa uhapšenog sudiju Darka Krušlina, ukazao je kako bi se cijeli proces mogao odviti u smjeru koji nije planirao najpoznatiji bjegunac od hrvatskog pravosuđa.”Činjenica jeste da je Zdravko Mamić iznosio niz optužbi, u međuvremenu su vršene provjere, ali nije bilo za očekivati da USKOK neće iskoristiti priliku da to procesuira i mislim da se ne može isključiti mogućnost da nisu htjeli propustiti priliku da dovedu gospodina Mamića u Hrvatsku”, kazao je Pavasović Visković za N1.

Kaže kako je i Mamić, iako je on strana koja je u ovom slučaju iznosila optužbe, obuhvaćen postupkom te da će biti zanimljivo vidjeti kako će postupiti vlasti u Bosni i Hercegovini.

“Teško će im biti odbiti predaju Mamića Hrvatskoj”, rekao je Pavasović.

Govoreći o svom klijentu, kaže kako je on iznenađen svime što se dogodilo, kao i da će vrijeme pokazati šta je tačno, a šta ne.

“Mi ćemo se sigurno braniti, reći ćemo sve što smo govorili u javnosti posljednjih sedmica, nema razloga da taktiziramo. Mislim da Krušlin u ovoj priči nema šta kriti, ne zaboravite da je on taj koji je osudio Mamića, on je taj čija je kazna potvrđena na Vrhovnom sudu. Mislim da je on žrtva jedne zlobne manipulacije Mamića, svakako”, kaže.

U akciji koju u Osijeku provodi Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) privedena su trojica sudija Darko Krušlin, Zvonko Vekić i Ante Kvesić, a Index javlja kako je policija došla i po Dragu Tadića.

Iz Hercegovine se oglasio i Mamić, kazavši kako su, nakon što je prije osam mjeseci poslao famozni USB s dokazima državnim tužiteljima, te tri mjeseca nakon što su svi koji čitaju i on krenuli u borbu za reformu pravosuđa, jutros uhapšeni “krivosuci” koje je prozvao te protiv njih počinje kazneni progon, baš kao što je i najavio.”Apsolutno sve objave i dokazi koje sam iznio u javnosti o svim sudijama koje sam spomenuo su apsolutna istina, a svima vama želim zahvaliti na podršci koja je pokrenula borbu protiv lopova, šarlatana i kriminalaca u pravosuđu”, napisao je bivši šef Dinama u objavi koju je nasalovio “Reforma pravosuđa je krenula”.

Zdravko Mamić, koji se nalazi u BiH, je u oktobru USKOK-u dostavio USB stick s optužbama na račun sudija, a 16. marta, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostepenu presudu te kaznu od šest i po godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru je za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, osječke sudije Vekića i Krušlina, dok je Vrbana nazvao “kriminalcem koji će kad-tad biti smijenjen”.