FOTO: Sergej Lavrov i Milorad Dodik

“Ova priča sasvim je sposobna okončati buduću karijeru jednog od najproruskijih političara u regiji i već je ozbiljno potkopala njegov utjecaj”, piše Pravda navodeći dalje cijeli tok događaja.

Počelo je tokom posjete Bosni i Hercegovini ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Dogodilo se namjerno kršenje protokola, demonstracija geste, koju krajnje dvosmisleno doživljava veliki dio zemlje, i na kraju – skandal velikih razmjera s ukradenom ukrajinskom ikonom.

S obzirom na to da ovom skandalu još uvijek nije došao kraj, Ukrajina želi ispitati i analizirati svaki detalj kako bi izvukla svoju maksimalnu korist.

Ovaj list navodi da je tokom diplomatskih sastanaka čest slučaj da se zvaničnicima poklanjaju stvari koje su povezane s njihovom zemljom kako bi se simbolično pomoglo u vraćanju kulturnog i historijskog naslijeđa, te da je poklanjanjem ukrajinske ikone iz Luganska, Dodik poslao svojevrsnu poruku na koju je Lavrov prihvatanjem poklona pozitivno odgovorio.

Nakon što su, na osnovu pečata shvatili, da ikona pripata državi Ukrajini i da je ukradena iz muzeja, iz ukrajinske ambasade su se obratili ministrici vanjskih poslova BiH s molbom da istraži otkud ta ikona kod Dodika.

Činjenica da predsjedavajući Predsjedništva BiH ne može objasniti otkud mu ukradena ukrajinska ikona iz okupiranog područja definitivno ide Ukrajincima u prilog. Pečat pokazuje da je 20-ih i 30-ih godina prošlog vijeka ikona bila u državnom vlasništvu, a s obzirom na to da njihovi zakoni ne predviđaju prenošenje muzejskog fonda u privatne ruke, ikona je trebalo i da ostane državna.

Nadalje Ukrajinska pravda objašnjava zbog čega ova afera predstavlja pad ruskoj i Dodikovog utjecaja. Ističu da optužba za upotrebu ukradenih kulturnih dobara nikome ne ide u prilog, a pogotovo političaru i zvaničniku jedne države.

“Glavna krivica pada na Milorada Dodika. Otvoreno mu se rugaju na društvenim mrežama šireći uratke na kojima poklanja druge poklone svjetskim liderima, poput Mona Lise i slično”, pišu oni navodeći i to da opozicija u RS-u traži Dodikovu ostavku.

“Sergej Lavrov se pokušao distancirati od ove priče saopćavanjem da će poklon vratiti BiH. Ovaj korak je izazvao bijes ruske krajnje desnice koja to smatra, ne samo činom slabosti nego i faktičkim odbijanjem ruskih pretenzija na Donbas”, piše Pravda.